Ένα όνειρο αιώνων εκπληρώθηκε για το μικρό χωριό Ριούκαν στη Νορβηγία: Το φως του ήλιου ακούμπησε, για πρώτη φορά στην ιστορία, την πλατεία του χωριού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φως έφεραν στο Ριούκαν τεράστιοι καθρέφτες που στήθηκαν στην κορυφή κοντινού βουνού και θα ακολουθούν όλο το χειμώνα την πορεία του ήλιου, αντανακλώντας τις ακτίνες του στην κεντρική πλατεία.

To Ριούκαν βρίσκεται αρκετά νοτιότερα του αρκτικού κύκλου και άρα, λόγω γεωγραφικής θέσης, ο ήλιος θα έπρεπε να το βλέπει όλες τις ημέρες του χρόνου, έστω και για λίγη ώρα το βαθύ χειμώνα. Επειδή όμως το Ριούκαν βρίσκεται σε πεδιάδα την οποία περιβάλλουν βουνά, όσο η τροχιά του ήλιου «χαμηλώνει» το χειμώνα, το φως δεν φτάνει στο χωριό. Έτσι, από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου, το χωριό μένει στη σκιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό συνέβαινε από τότε που γεννήθηκε το χωριό αλλά έληξε οριστικά την Πέμπτη, με την ολοκλήρωση ενός μάλλον ακριβού, αμφίβολης πρακτικής χρησιμότητας αλλά σίγουρα μεγάλης φιλοδοξίας έργου.

Στην κορυφή του βουνού στήθηκε γιγάντιος τριπλός καθρέφτης, εμβαδού 51 τετραγωνικών μέτρων, σε σημείο που τον χτυπά ο ήλιος. Οι καθρέφτες είναι στραμμένοι στο κέντρο της πλατείας του χωριού και πλέον αντανακλούν το φως του ήλιου (σε εμβαδό περίπου 600 τμ). Η θέση τους θα ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.

Το έργο κόστισε περίπου 620.000 ευρώ. Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την πρώτη χειμωνιάτικη ημέρα με φως συγκεντρωμένοι στην πλατεία -και μερικοί θερμόαιμοι το γιόρτασαν μάλλον υπερβολικά, ακόμη και παίζοντας βόλεϊ με μαγιό (παρά τον ήλιο, η θερμοκρασία ήταν κοντά στους επτά βαθμούς Κελσίου).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ