Με τους πληθυσμούς του μπακαλιάρου να κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της υπεραλίευσης, η επίτροπος αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη πρότεινε την Τετάρτη να μειωθούν έως και κατά το ένα τρίτο οι ποσότητες που επιτρέπεται να πιάσουν το 2014 οι ψαράδες στα ευρωπαϊκά νερά.

Τα αποθέματα μπακαλιάρου έχουν συρρικνωθεί ανησυχητικά στα νερά της Βρετανίας, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση για εκφορτώσεις μπακαλιάρου στην ακτή της Σκωτίας στον Ατλαντικό. Ανησυχητική είναι επίσης η κατάσταση στην Ιρλανδία και τον Βισκαϊκό Κόλπο.

Οι ποσοστώσεις αλιείας που προτείνει η Κομισιόν βασίζονται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, θα πρέπει όμως να λάβουν έγκριση το Δεκέμβριο από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών-μελών, οι οποίοι όμως συχνά «χαλαρώνουν» τα προτεινόμενα όρια, υποχωρώντας στις πιέσεις της αλιευτικής βιομηχανίας.

«Οι γνώσεις μας για πολλά ιχθυαποθέματα έχει βελτιωθεί και αυτό επιτρέπει τη λήψη σωστών διαχειριστικών αποφάσεων» δήλωσε η επίτροπος Δαμανάκη.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πάντως πιο ενθαρρυντικά για άλλα είδη, όπως η μουρούνα, η ρέγκα και δύο είδη γλώσσας, για τα οποία η Κομισιόν προτείνει αύξηση των ορίων.

Η ετήσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή και τις χώρες-μέλη για τις ποσοστώσεις αλιείας αναμένεται να καταστεί παρελθόν από του χρόνου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία για αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και πλέον τα όρια θα εξαρτώνται πιο άμεσα από τα επιστημονικά δεδομένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ