Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρκάδι, σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία

Αρκάδι, σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία

Στις περιοχές της χώρας μας που έχουν μεγάλη ιστορική αξία και δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση συγκαταλέγεται ασφαλώς το Αρκάδι Ρεθύμνου, τόπος γνωστός για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ομώνυμη μονή κατά την επανάσταση του 1866. Η ιστορική μονή Αρκαδίου, χτισμένη στο άκρο γραφικού υψιπέδου, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ ΝΑ από την πόλη του Ρεθύμνου. […]

Στις περιοχές της χώρας μας που έχουν μεγάλη ιστορική αξία και δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση συγκαταλέγεται ασφαλώς το Αρκάδι Ρεθύμνου, τόπος γνωστός για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ομώνυμη μονή κατά την επανάσταση του 1866.

Η ιστορική μονή Αρκαδίου, χτισμένη στο άκρο γραφικού υψιπέδου, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ ΝΑ από την πόλη του Ρεθύμνου. Tο αρχικό φρουριακό συγκρότημα της μονής χτίστηκε πριν από το 14ο αιώνα (στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου σώζονται ερείπια της πρώτης μονής), ενώ τα περισσότερα κτίρια της μονής χρονολογούνται από το 18ο αιώνα (πολλά, όπως η πυριτιδαποθήκη, αναστηλώθηκαν μετά το 1866).

Το καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, οικοδομήθηκε το 1587, αποτελεί δε χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς συνδυάζει γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία με αριστοτεχνικό τρόπο.

Επί Τουρκοκρατίας η μονή Αρκαδίου, χτισμένη σε θέση στρατηγικής σημασίας, αποτέλεσε καταφύγιο των επαναστατών, αντιστασιακό κέντρο, αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866 διεξήχθησαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αγωνιστές (επαναστάτες πολεμιστές, χωρικούς, καλόγερους και γυναικόπαιδα) που είχαν κλειστεί στη μονή και τον τουρκικό στρατό του Mουσταφά πασά. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των αγωνιστών, η μονή κυριεύτηκε ύστερα από πολιορκία δυο ημερών, το Νοέμβριο του 1866.

Γνωρίζοντας το τι θα ακολουθούσε, οι πολιορκημένοι ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη της μονής και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με πολλούς πολιορκητές. Tο Aρκάδι έγινε έκτοτε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.

Στο μουσειακό χώρο της μονής φυλάσσονται ευαγγέλια και μεταβυζαντινές εικόνες,
αρχιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, επιγραφές και οικόσημα 16ου αιώνα,
όπλα και κειμήλια από διάφορες επαναστάσεις, πορτρέτα αγωνιστών.
Eπίσης, τμήμα του τέμπλου του καθολικού (1866).

Πατήστε εδώ για να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες για το Αρκάδι, την πόλη του Ρεθύμνου και όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024