Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβλήματα συμπεριφοράς προκαλούν στα παιδιά οι ακανόνιστες ώρες ύπνου

Προβλήματα συμπεριφοράς προκαλούν στα παιδιά οι ακανόνιστες ώρες ύπνου

Αυξημένες πιθανότητες συμπεριφορικών προβλημάτων έχουν τα παιδιά που έχουν ακανόνιστο ωράριο ύπνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Αυξημένες πιθανότητες συμπεριφορικών προβλημάτων έχουν τα παιδιά που έχουν ακανόνιστο ωράριο ύπνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, μελέτησαν τις ώρες ύπνου περισσοτέρων από 10.000 παιδιών σε ηλικία τριών, πέντε και επτά ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε μια σαφή σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και στη συμπεριφορά του παιδιού τη μέρα. Όσο πιο ακανόνιστες ήταν οι ώρες του ύπνου, τόσο πιο προβληματική ήταν η συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η απουσία κανονικότητας στον ύπνο διαταρράσσει το «βιολογικό ρολόι» των παιδιών, με συνέπεια να επέρχεται στέρηση ύπνου και, τελικά, διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Όσο τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς να κοιμούνται μια τακτική ώρα, επιδεινώνονταν τα προβλήματά τους (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα αρμονικής επαφής με τους συνομηλίκους τους κ.α.). Τα παιδιά όμως που κάποια στιγμή αποκτούσαν μια «ρουτίνα» ύπνου, αμέσως εμφάνιζαν σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς τους.

Σύμφωνα με την Δρ Κέλι, «οι ακανόνιστες ώρες ύπνου δημιουργούν στο σώμα και στο νου μια κατάσταση που προσομοιάζει με εκείνη του τζετ-λαγκ. Αυτό έχει συνέπειες για την σωστή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδιού, ενώ επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του καθ’ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του».

Η ερευνήτρια επισημαίνει πως η επίπτωση του ακανόνιστου ύπνου συσσωρεύεται σταδιακά όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αν και οι συνέπειες μπορούν να είναι αναστρέψιμες, αν οι συνήθειες του παιδιού αλλάξουν έγκαιρα.

Οι ακατάστατες ώρες ύπνου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι συχνότερες στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε παιδιά πάει στο κρεββάτι σε πολύ διαφορετικές ώρες. Έως την ηλικία των επτά ετών, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί, οπότε πάνω από τα μισά παιδιά πέφτουν για ύπνο συνήθως μεταξύ 19:30 και 20:30 μ.μ. Τα επτάχρονα παιδιά που πέφτουν για ύπνο μετά τις 21:00 μ.μ., συνήθως προέρχονται από οικογένειες με περισσότερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024