Περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ζουν σήμερα στην Ελλάδα, με το κόστος θεραπείας να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ ετησίως, τονίζουν οι επιστήμονες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12/10) και υπογραμμίζουν την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Με σύνθημα «Aν πονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο», η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, θέτει στο επίκεντρο της ενημερωτικής της εκστρατείας τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξή τους.

Με τον γενικό όρο «αρθρίτιδα», στις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα. Η συχνότερη προσβολή των αρθρώσεων είναι η Οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ η πιo συχνή φλεγμονώδης πάθηση είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από αυτούς περισσότεροι από ¼ δεν είναι δυνατόν να εργασθεί μετά από 5 χρόνια νόσου. Σημαντικό ποσοστό επίσης πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες. Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια. Αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε 128 δισ. δολλάρια ετησίως.

Πολύ σημαντικός παράγων για την εξέλιξη των μυοσκελετικών παθήσεων και ιδιαίτερα των φλεγμονωδών αρθροπαθειών (ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας, αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας) είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Εδώ υπάρχει το θεραπευτικό «παράθυρο ευκαιρίας», και φαίνεται ότι η σωστή διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμα στάδια συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή εξέλιξη. Επειδή παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προοδευτικά προκαλούν καταστροφή αρθρώσεων, αγκυλώσεις του σκελετού αλλά και ανικανότητα και αυξημένη θνητότητα, ο πρώιμος εντοπισμός τους είναι αποφασιστικής σημασίας.

Στην Ελλάδα το 15% περίπου του πληθυσμού (περισσότερο από 1.500.000 άτομα) επισκέπτονται το γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στις αρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό. Να σημειώσουμε ότι οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αρκετά υψηλό κόστος. Ειδικότερα, το κόστος της θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας είναι περισσότερο από 10.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως, με συνολικά πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως δυσβάσταχτη για την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας. Οι αρθροπάθειες όμως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους ασθενείς που πάσχουν, αλλά έχουν γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της εξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμη συνταξιοδότηση / αναπηρικές συντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεν αντιμετωπισθούν πρώιμα και αποτελεσματικά.

«Το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο από την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων τη σημερινή εποχή των σημαντικών περικοπών. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στο χώρο της Υγείας», όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ Σπύρος Ασλανίδης, «ώστε να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία.»

health.in.gr