Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πρωταγωνιστής» ο Καβάφης στο θεατρικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης

«Πρωταγωνιστής» ο Καβάφης στο θεατρικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη τιμά τον Οκτώβριο το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων αφιερωμένων στα έργα του αλεξανδρινού ποιητή. Το θέατρο καταλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο πρόγραμμα του Ιδρύματος, καθώς εκτός από το αφιέρωμα στον Καβάφη, πλήθος άλλων παραστάσεων θα κάνουν πρεμιέρα στη σκηνή του Ιδρύματος.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη τιμά τον Οκτώβριο το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων αφιερωμένων στα έργα του αλεξανδρινού ποιητή.

Συγκεκριμένα, από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Μικρή Όπερα του Κόσμου σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου.

Πρόκειται για μια απόπειρα αφήγησης μέσα από τη σκέψη του ποιητή, η οποία είναι δεμένη με τη μουσική. Η αφήγηση αυτή, δεν ασχολείται με μια ιστορική αναδρομή, ανατρέχει στη σκέψη του ποιητή σε σχέση με την ποίηση και την εσωτερική του πάλη, τα πάθη και τα βιώματα τα οποία τον οδήγησαν στους ποιητικούς του δρόμους.

Στις 10 και 17 Οκτωβρίου, καθώς και στις 14, 21 και 28 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το μονόπρακτο του Γιώργου Χρονά Ο Κ. Π. Καβάφης, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια.

Η υπόθεση θέλει τον Κ. Π. Καβάφη να φτάνει στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια, ένα φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο, σε έναν δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι, όπου ζητάει ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Ο Γιώργος Χρονάς, ο οποίος δουλεύει ρεσεψιονίστ σ’ αυτό το ξενοδοχείο του δίνει το δωμάτιο 17. Εσωτερικό. Ήσυχο. Με διπλές βελούδινες κουρτίνες.

Εκεί σ’ αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, που φωτίζεται από ένα κερί μόνο, ο ποιητής ακούει τον ρεσεψιονίστ να διαβάζει ποιήματά του. Και πέντε μουσικές. Τρία τραγούδια και δύο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν το μονόπρακτο.

Οι άλλες παραστάσεις του Ιδρύματος

Εκτός από το αφιέρωμα στον Καβάφη, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη θα ανέβει η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Η Πόρνη του Οχάιο, του ισραηλινού δραματουργού Χανόχ Λεβίν, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.

Η παράσταση ταξιδεύει από την Λεμεσό της Κύπρου στην Αθήνα στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Η πόρνη του Οχάιο είναι μια μαύρη κωμωδία που μιλά για το σεξ, τα λεφτά, τον Θεό, την αγάπη, τα όνειρα, την εθνική τιμή, την κοινωνική ασφάλιση και λέει για όλα ψέματα.

Ένα από τα πλέον αντισυμβατικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο Με το ίδιο μέτρο, παρουσιάζεται από τις 7 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία και διασκευή της Αρασέλης Λαιμού.

Το έργο γράφτηκε από τον Σαίξπηρ το 1603 αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α΄, με σκοπό να παρουσιαστεί από ηθοποιούς μπροστά στον νέο βασιλιά Ιάκωβο Α΄. Ο βασιλιάς φάνταζε ιδιαίτερα συντηρητικός στα μάτια του Σαίξπηρ, για αυτό και ο ποιητής αποφάσισε να τον «υποδεχτεί» στον θρόνο με μια ιλαροτραγωδία που και θα καθρέφτιζε τα χούγια του νέου άρχοντα, αλλά και θα καλόπιανε τις όποιες πιθανές αρετές του.

Η λαγνεία, ο πόθος και οι ηδονικές απολαύσεις έχουν απλωθεί σαν μολυσματική ασθένεια στη Βιέννη του εκκεντρικού Δούκα, όταν εκείνος αποφασίζει να αποχωρήσει. Στη θέση του τοποθετεί τον συντηρητικό και μέχρι υστερίας υποταγμένο στις επιταγές του Νόμου, Λόρδο Άγγελο, με την ελπίδα ότι εκείνος θα καταφέρει επιτέλους να πατάξει τη διαφθορά και τα έκκλητα ήθη στον τόπο. Η ανατροπή ξεκινάει όταν η Ισαβέλλα, μια γυναίκα αφοσιωμένη στον Θεό, χτυπάει την πόρτα του Λόρδου ζητώντας έλεος για τη ζωή του αδερφού της.

Επίσης από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα Τρίτη και Τετάρτη, ανεβαίνει η παράσταση Πάμε απ’ την αρχή; του Νίκου Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη.

Τέλος, στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση Μία νύχτα χωρίς τον Σάντσο. Οι τελευταίοι λόγοι του Δον Κιχώτη πάνω στον σταυρό του, της Ηρώς Διαμαντούρου σε σκηνοθεσία του Πάρι Τακόπουλου.

Πρόκειται για ένα κωμικοτραγικό εσωτερικό μονόλογο, που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τα ιδανικά του και κυρίως στην επώδυνη διαδρομή προς την διάλυση των προσωπικών μύθων και την αποκατάσταση του απλού εαυτού. Αποτελεί μια έμμεση υποκειμενική παρουσίαση και ανάλυση του Δον Κιχώτη του Θερβάντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024