Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε Μαρωνίτη, Λάμπρου και Ηλιόπουλο τα βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης

Σε Μαρωνίτη, Λάμπρου και Ηλιόπουλο τα βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης

Η Εριφύλη Μαρωνίτη, ο Θανάσης Λάμπρου και ο Κρίτων Ηλιόπουλος απέσπασαν τα βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης 2013, που απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στο Ινστιτούτο Θερβάντες το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη, ο Θανάσης Λάμπρου και ο Κρίτων Ηλιόπουλος απέσπασαν τα βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης 2013, που απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στο Ινστιτούτο Θερβάντες το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η Ερ. Μαρωνίτη βραβεύτηκε για τη μετάφραση από τα αγγλικά του μυθιστορήματος του βρετανού Τομ Ράχμαν «Τίτλοι τέλους» (εκδόσεις Κέδρος), ο Θ. Λάμπρου για τη μετάφραση από τα γερμανικά της επιλογής ποιημάτων του Γερμανού Ντουρς Γκρυνμπάιν «Ο αστρονόμος. Ποιήματα μιας εικοσαετίας» (εκδόσεις Μικρή Άρκτος) και ο Κρίτων Ηλιόπουλος για τη μετάφραση από τα ισπανικά του διηγήματος του Ισπανού Πέδρο Αντόνιο δε Αλαρκόν «Το καρφί» (Εκδόσεις των Συναδέλφων).

«Οι μεταφραστές μεσολαβούν ανάμεσα σε κάποιον που γράφει σε μια γλώσσα και σε κάποιον άλλο που διαβάζει σε μιαν άλλη γλώσσα και ανοίγουν τους ορίζοντές μας προς άλλες χώρες» είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Βίκτορ Αντρέσκο, προσθέτοντας πως «η αναγνώριση του μεταφραστικού έργου και της μοναχικής δουλειάς του μεταφραστή αποτελεί ηθικό καθήκον».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος τόνισε ότι οφείλεται τιμή στους μεταφραστές, που δίνουν τη μάχη της εξωστρέφειας σε μια κατεξοχήν εσωστρεφή κοινωνία όπως είναι η ελληνική στις ημέρες μας.

Μετά τη διάλυση του ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης) δεν δίνονται βραβεία για μεταφράσεις από τα γαλλικά και τα ιταλικά. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης υποστηρίζεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες, ενώ όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή της απονομής από του χρόνου θα λάβει μέρος στον θεσμό και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα (την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου Σόρεν Χάντεμπεργκ).

Στην τελική λίστα για τις μεταφράσεις από τα αγγλικά έφτασαν ο Χρήστος Καψάλης και η Έλλη Συλογίδου για το μυθιστόρημα του Ινδοβρετανού Σαλμάν Ρούσντι «Τζόζεφ Άντον. Η βιογραφία ενός ψευδωνύμου» (εκδόσεις Ψυχογιός) και ο Μάνος Τζιρίτας για το μυθιστόρημα του Αμερικανού Τζιμ Κόκορις «Μετά την απόλυση» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Στην τελική λίστα των μεταφράσεων από τα γερμανικά έφτασαν ο Γιώργος Δεπάστας για το μυθιστόρημα του αυστριακού μυθιστοριογράφου του μεσοπολέμου Γιόζεφ Ροτ «Χίλιες και δύο νύχτες» (εκδόσεις Ολκός) και ο Συμεών Σταμπουλού για τα αποφθέγματα του γερμανού ποιητή του 18ου αιώνα Νοβάλις «Σκέψεις» (εκδόσεις Στιγμή).

Στην τελική λίστα για τις μεταφράσεις από τα ισπανικά έφτασαν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος για το μυθιστόρημα του Μεξικανού Έλμερ Μεντόσα «Ασημένιες σφαίρες» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) και η Κατερίνα Ρούφου για το μυθιστόρημα του Ισπανού Κάρλος Λουίς Θαφόν «Ο αιχμάλωτος του ουρανού» (εκδόσεις Ψυχογιός).

Τα βραβεία ανακοίνωσαν και απένειμαν οι πρόεδροι των κριτικών επιτροπών Λ.-Φ. Κόσκος (αγγλικά), Ιρμέλα Βερνάρδου (γερμανικά) και Βίκτωρ Ιβάνοβιτς (ισπανικά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024