Στους πρόποδες του Παρνασσού, σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από την Αθήνα, βρίσκεται η Αμφίκλεια, αγροτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Αρχοντικά με θολωτές αυλόπορτες και ασβεστωμένες αυλές, πέτρινες βρύσες και γραφικά σοκάκια στολίζουν τη ρουμελιώτικη κωμόπολη με την πλούσια πολιτιστική παράδοση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν ο σιδηροδρομικός σταθμός και το πολιτιστικό κέντρο, όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων και του ψωμιού.

Στα ταβερνάκια της Αμφίκλειας σερβίρονται γευστικοί μεζέδες και η παραδοσιακή προβατίνα.

Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, η αξιόλογη τουριστική υποδομή (ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες), η εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού (σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων) και η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα (165-170 χιλιόμετρα) έχουν συντελέσει στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Αμφίκλειας, την οποία επισκέπτονται όλον το χρόνο πολυάριθμοι ταξιδιώτες.

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας είναι ιδανική για ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες (ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμός κ.ά.), καθώς και επισκέψεις σε όμορφα χωριά, αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια (Αϊ-Γιάννης ο Κυνηγός, Αγία Ιερουσαλήμ ή Αγιαρσαλή, Παναγία Γαυριώτισσα).

Εξαίρετες προτάσεις για διαμονή στην Αμφίκλεια αποτελούν ο ξενώνας Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού, ο ξενώνας Κυριακή και το συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Ζάγγου.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την Αμφίκλεια, την κωμόπολη της Ρούμελης με τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή.