Μία έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη ρίχνει μια ματιά στην ισπανόφωνη -και όχι μόνο- λογοτεχνία.

Ο «φωτογράφος των συγγραφέων» Ντανιέλ Μορντζίνσκι έρχεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση έκθεσής του με τίτλο «Από Μελάνι και Φως, μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας», η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου.

«Το να λέμε ότι ο Μορντζίνσκι φωτογραφίζει τους συγγραφείς δεν αρκεί» τονίζει ο νομπελίστας Περουβιανός συγγραφέας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί από αυτόν.

«Οι εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του, στη ροή του χρόνου, είναι μια διεξοδική ερμηνεία γεμάτη σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα χαρακτηριστικά τους, στο ύφος τους και στις εκφράσεις τους. Υπηρετεί αυτούς που φωτογραφίζει, προσπαθώντας να φυλακίσει τη μύχια αλήθεια τους και πασχίζοντας να εξαφανίσει τον εαυτό του πίσω από τη φωτογραφική του μηχανή» τονίζει.

Ο Λουίς Σεπούλβεδα υπογραμμίζει πως ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει με τον φακό του «ακτινογραφίες» της ψυχής των συγγραφέων.

Δουλεύει εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια έναν φιλόδοξο «ανθρώπινο άτλαντα» της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Έχει φωτογραφίσει τρεις γενιές δημιουργών, ανάμεσά τους τους: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Λουίς Σεπούλβεδα, Ρόσα Μοντέρο, Κριστίνα Φερνάντες Κούβας, Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, Κάρλος Φουέντες, Λάουρα Ρεστρέπο, Ρομπέρτο Μπολάνιο, Μανουέλ Βάσκες Μονταλμπάν, Λεονάρδο Παδούρα, Αλίσια Χιμένες-Μπαρτλέτ, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο καλλιτέχνης από την Αργεντινή θα εμπλουτίσει την έκθεσή του με φωτογραφίες Ελλήνων και Ελληνόφωνων συγγραφέων που κατοικούν στη γειτονιά του Θερμαϊκού.

Η έκθεση φιλοξενείται έως τις 24 Οκτωβρίου στο Μπενουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, τηλ. 2313 318212) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Federico Garcia Lorka.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ