Παντελόνια καμπάνα, χαϊμαλιά, φουλάρια και μουσική σέικ και τουίστ. Και όλα αυτά, εν έτει 2013, στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 3.000 θεατές να χορεύουν και να τραγουδούν όπως τότε…

O Τονης Σφήνος, ο άνθρωπος που έκανε -με το δικό του τρόπο- ξανά μόδα τα τραγούδια, αλλά και την αισθητική των δεκαετιών του 60’ και του 70’ στην Ελλάδα εγκαινίασε τη χειμερινή σεζόν με μια συναυλία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Μαζί του, στη σκηνή βρέθηκαν κάποιοι από τους «πρωταγωνιστές» εκείνης της εποχής. Οι Charms, ο Λάκης Τζορτανέλλι και η Μπέσσυ Αργυράκη ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη γενιά που μεγάλωσε τραγουδώντας το «Τρελοκόριτσο», το «Αγοράζω Παλιά» ή το «Μάθημα Σολφέζ» και όσους άκουσαν πρόσφατα τα ίδια τραγούδια διασκευασμένα από τον Τόνη Σφήνο.

Κοινή συνισταμένη των τραγουδιστών, αλλά και του κοινού, που γέμισε το χώρο της Τεχνόπολις ήταν η διάθεση για χαλαρή διασκέδαση, χορό και χιούμορ. Ανεξαρτήτως ηλικιών -μια και τη συναυλία παρακολούθησαν από 18άρηδες μέχρι και 60άρηδες- τα χαμόγελα, η περιπαιχτική διάθεση, η επιθυμία του κόσμου να λικνιστεί στους ήχους της μουσικής, ακόμη και να αναπολήσει ξέγνοιαστες μέρες ήταν διάχυτη.

Και επί σκηνής, το Τόνης Σφήνος, ο οποίος με τη φωνή του, τις θεατρικές του ικανότητες αλλά και την παντελή έλλειψη σοβαρότητας κατάφερε να ενώσει διαφορετικές γενιές, προκαλώντας το γέλιο και την ευθυμία στους χιλιάδες θεατές.

Οι ενδυματολογικές επιλογές των τραγουδιστών και των μουσικών –παρωδία των όσων φορούσε η νεολαία στις δεκαετίες του 60’ και η 70’ αλλά και τα λεκτικά «παιχνίδια» του ίδιου του Σφήνου συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα χαλαρή ατμόσφαιρας.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην τέχνη, την παρωδία και τη νοσταλγία, ο Σφήνος καταφέρνει να κάνει τους θεατές να περνούν καλά.

Σε ένα σόου που κράτησε λίγο παραπάνω από τρεις ώρες, όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Τεχνόπολη ένιωσαν ότι μεταφέρονται με μια μηχανή του χρόνου περίπου 40 χρόνια στο παρελθόν. Η εντυπωσιακή είσοδος του καλλιτέχνη, ο οποίος –ως από μηχανής θεός- κατέβηκε στη σκηνή από έναν γερανό προμήνυε εντυπωσιακές στιγμές. Και το σόου φρόντισε να ανταμείψει τους θεατές, χάρη στα δεκάδες τραγούδια, την εντυπωσιακή είσοδο των άλλων καλλιτεχνών στη σκηνή (με μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα) αλλά και με την επιλεγμένη προβολή στιγμιοτύπων από ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60’ και του 70’.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν και ολοκληρώθηκε η παράσταση, μπορούσε κανείς να δει το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των παρευρισκομένων. Γιατί είχαν περάσει καλά, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Στα θετικά της βραδιάς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το εξαιρετικά προσιτό εισιτήριο. Με προπώληση στα 9 ευρώ για ένα τρίωρο θέαμα, επιβεβαιώνει ότι η τέχνη (σε οποιαδήποτε μορφή της) μπορεί να είναι προσιτή.

Δ.Π.