Σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS καταγράφηκε στη Νότια Αφρική μετά την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας περιτομής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προστατευτική επίδραση της περιτομής όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV στον άνδρα είχε ήδη αποδειχτεί σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 2005 στη Νότια Αφρική και επιβεβαιώθηκε σε δοκιμές στην Κένυα και την Ουγκάντα. «Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες και σε ευρεία κλίμακα», σύμφωνα με τον καθηγητή Μπερτράν Οβέρτ, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Δρ Οβέρτ σε συνεργασία με γάλλους, αμερικανούς και νοτιοαφρικανούς ερευνητές, προσέφεραν από το 2007 έως το 2011 στην παραγκούπολη «Orange Farm» της Νοτίας Αφρικής, δωρεάν και υπό ιατρική παρακολούθηση περιτομή σε όλους τους άνδρες, άνω των 15 ετών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 20.000 περιτομές.

Από την εξέταση ενός τυχαίου δείγματος 3.000 ανδρών που υποβλήθηκαν σε περιτομή, καταγράφηκε μείωση των νέων λοιμώξεων από 57% έως και 61%, συγκριτικά με άνδρες που δεν είχαν κάνει περιτομή, ακόμη κι όταν η ερωτική συμπεριφορά (χρήση προφυλακτικού, αριθμός ερωτικών συντρόφων) ήταν όμοια μεταξύ των δυο ομάδων.

Μάλιστα, η περιτομή αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στους άνδρες ηλικίας 15 έως 29 ετών και οι ερευνητές εκτιμούν ότι με την απουσία του προγράμματος περιτομής ο αριθμός των λοιμώξεων από τον HIV θα ήταν κατά 28% υψηλότερος στην ηλικιακή αυτή ομάδα (19% για το σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε).

«Η μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα σε διάστημα μόλις λίγων χρόνων, συμπεριλαμβανομένων και των πληθυσμών στους οποίους η περιτομή δεν αποτελεί συνήθη πρακτική, όπως στις χώρες της νότιας και ανατολικής Αφρικής στις οποίες συγκεντρώνεται το 50% της επιδημίας της νόσου παγκοσμίως», εξηγεί ο Δρ Οβέρτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προγράμματα περιτομής ξεκινούν σε 14 χώρες της Αφρικής μετά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που προτείνουν από το 2007 την περιτομή ως στρατηγική πρόσθετης προφύλαξης από τον ιό HIV.

Η προστατευτική επίδραση επιτυγχάνεται χάρις στη μείωση της επιφάνειας που περιέχει μεγάλο αριθμό κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (δενδριτικά κύτταρα) πολύ ευαίσθητων στον ιό, και στην τροποποίηση της επιφάνειας του βλεννογόνου. Μετά την επέμβαση, ένα στρώμα κυττάρων όμοιων με αυτά που καλύπτουν το δέρμα σχηματίζεται στην επιφάνεια του βλεννογόνου περιορίζοντας την είσοδο του ιού HIV.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που παρατηρείται σε αυτή την μελέτη, η γενίκευση της περιτομής πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να γίνει μια προτεραιότητα δημόσιας υγείας στη νότια και ανατολική Αφρική», προσθέτει ο καθηγητής Ζαν-Πολ Ντελφρεσί της Εθνικής υπηρεσίας έρευνας για το AIDS και τις ιογενείς ηπατίτιδες (AnRS).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οβέρτ, η επιτυχία των προγραμμάτων περιτομής θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια επιδημία του AIDS κατά 25%. «Κάθε φορά που γίνονται πέντε περιτομές αποτρέπεται μια λοίμωξη από τον HIV για τα 15 προσεχή χρόνια», τονίζει.

Η UNAIDS αποτιμά σε 1,8 εκατομμύριο τον αριθμό των νέων λοιμώξεων στην Αφρική το 2011, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία καταγράφεται στην υποσαχάρεια Αφρική.

Μια νέα μελέτη είναι σε εξέλιξη για να διευκρινιστεί η επίδραση της περιτομής στη μείωση του κινδύνου της λοίμωξης στον γυναικείο πληθυσμό.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ