Την 65η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης επέλεξε η Renault για την παγκόσμια πρεμιέρα του Initiale Paris Concept Car.

Σύμφωνα με την ίδια τη γαλλική φίρμα, το φουτουριστικό πρωτότυπο αποτελεί τη σχεδιαστική πρόγευση του νέου Renault Espace, γεγονός που επιβεβαιώνουν τόσο οι διαστάσεις του αμαξώματος όσο και οι πολυμορφικές αναλογίες του.

Με μήκος 4,85 μέτρων, τροχούς 22 ιντσών, φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα, το Initiale Paris δεν περνά απαρατήρητο.

Εξίσου εντυπωσιακή, άλλωστε, είναι και η εικόνα του εσωτερικού τμήματος. όπου ξεχωρίζουν τα ανεξάρτητα και σχεδόν… αιωρούμενα καθίσματα.

Σε επίπεδο εξοπλισμού οι εφαρμογές άνεσης και ασφάλειας συναντούν το υψηλών προδιαγραφών ηχοσύστημα της BOSE με τον δωδεκακάναλο ενισχυτή και τα 32 ηχεία.

Για την κίνηση του Initiale Paris έχει επιστρατευτεί ένας διπλά υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας diesel με ισχύ 130 ίππων και μέγιστη ροπή 400 Nm, ο οποίος υπόσχεται 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες, κατά 40 γρ./χλμ, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με έναν αντίστοιχης απόδοσης μοτέρ.

Ο συγκεκριμένος κινητήρες συνοδεύεται από ένα ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην τεχνολογία Shif-by-Wire, που συναντάμε και στα μονοθέσια της F1.

Πολύ κοντά στα σχεδιαστικά πρότυπα του νέου Renautl Clio κινείται πια το Megane, η ανανεωμένη εκδοχή του οποίου πραγματοποιεί την επίσημη πρεμιέρα της στη Φρανκφούρτη.

Οι ουσιαστικότερες σχεδιαστικές αλλαγές εντοπίζονται στο μπροστινό τμήμα του αμαξώματος και αφορούν όλες τις εκδόσεις του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων, RS και GT.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας R-Link αποτελεί τη σημαντικότερη προσθήκη στον εξοπλισμό του ανανεωμένου Megane, ενώ για πρώτη φορά στην γκάμα του γαλλικού μικρομεσαίου ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης των 1,2 λίτρων με απόδοση 130 ίππους συνδυάζεται με το ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων.

Ξεχωριστής σημασίας είναι και η παρουσία του ηλεκτροκίνητου μονοθεσίου της γαλλικής φίρμας, το οποίο θα συμμετάσχει την επόμενη χρονιά στο FIA Formula E Championship.

Το Spark-Renault SRT_01E, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Dalara (πλαίσιο), τη McLaren Electronics (ηλεκτροκινητήρας, σύστημα μετάδοσης), τη Williams Advanced Engineering (μπαταρίες, συστήματα διαχείρισης ενέργειας) και την SRT.

Σε ότι αφορά στις προδιαγραφές του μονοθεσίου, ο ηλεκτροκινητήρας θα αποδίδει 270 ίππους, οι οποίοι ωστόσο θα είναι διαθέσιμοι μόνο στη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμαστικών, καθώς στη διάρκεια του αγώνα η μέγιστη τιμής της ισχύος θα περιορίζεται στους 180 ίππους.

Η κίνηση θα μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και το βάρος του μονοθεσίου, συμπεριλαμβάνοντας και τον οδηγό, δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 800 κιλών.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, το ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο θα επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε τρία δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά για λόγους ασφαλείας στα 200 χλμ./ώρα.

Το FIA Formula E Championship πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014, με τη συμμετοχή 10 ομάδων και 20 οδηγών. Ο προμηθευτής των ελαστικών για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα –το πρώτο ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού- θα είναι η Michelin.

Γ.Α

auto.in.gr