Μπορεί το 2013 να είναι η χρονιά που η Porsche 911 συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, ωστόσο, μια άλλη πρόταση της γερμανικής φίρμας πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου.

Ο λόγος φυσικά για την έκδοση παραγωγής της Porsche 918 Spyder ή σε ελεύθερη μετάφραση ενός υβριδικού supercar το οποίο μάλιστα διεκδικεί τον τίτλο της κορυφαίας πρότασης στην ιστορία της γερμανικής φίρμας.

Η 918 Spyder συνδυάζει έναν οκτακύλινδρο κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 4,6 με δύο ηλεκτρικά μοτέρ. Η ισχύς του παραπάνω συνδυασμού φτάνει τους 887 ίππους, επιτρέποντας στο ανθρακονημάτινο supercar της Porsche να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα της κατανάλωσης καυσίμου, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η μέση τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 3,0 και 3,3 λίτρων/100 χλμ.

Η 65η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης θα αποτελέσει την αφετηρία και για τις ισχυρότερες, μέχρι σήμερα, εκδόσεις της νέας Porsche 911. Παίρνοντας ζωή από έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο εξακύλινδρο boxer κινητήρα χωρητικότητας 3,8 λίτρων, η 911 Turbo των 520 ίππων και η 911 Τurbo S των 560 ίππων υπόσχονται εκρηκτικές επιδόσεις.

Ειδικότερα, με την κίνηση να μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς με τη βοήθεια του νέου, ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος τετρακίνησης και του ημι-αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, η 911 Τurbo επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,2 δευτερόλεπτα και η ισχυρότερη Turbo S σε 3,1 δευτερόλεπτα.

Διαφορετικός είναι ο προσανατολισμός της επετειακής 911 50th Anniversary Edition, η οποία βασίζεται στη συμβατική Carrera S των 400 ίππων και θα παραχθεί σε 1963 αντίτυπα, αριθμός που παραπέμπει στη χρονιά που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η θρυλική Porsche.

Δύο αποκλειστικά χρώματα αμαξώματος, οι αριθμοί “911 50” που κοσμούν το πίσω τμήμα και οι χαρακτηριστικές ζάντες αλουμινίου των 20 ιντσών αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που δηλώνουν τη διαφορετικότητα της επετειακής 911.

Τέλος, ισχυρότερη και συνεπώς ταχύτερη επιστρέφει η εξακύλινδρη έκδοση diesel της πρόσφατα ανανεωμένης Porsche Panamera.

Αν και η χωρητικότητα του μοτέρ διατηρήθηκε στα 3,0 λίτρα, ουσιαστικές βελτιώσεις στα επιμέρους τμήματα του κινητήρα έχουν οδηγήσει στην αύξηση, κατά 20%, της ισχύος του.

Συγκεκριμένα, από τους 250 ίππους του απερχόμενου V6 κινητήρα diesel φτάσαμε στους 300 ίππους, την ίδια στιγμή που η μέγιστη τιμή της ροπής αυξήθηκε από τα 550 στα 650 Nm.

Οι αλλαγές που οδήγησαν στη σημαντική αύξηση, τόσο της ροπής όσο και τη ισχύος, ξεκινούν από τα κινούμενα μέρη του κινητήρα, όπως τα πιστόνια, τα οποία έχουν ανασχεδιαστεί.

Συμπληρωματικά, η μονάδα του υπερσυμπιεστή είναι πλέον υδρόψυκτη και η μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης που αναπτύσσει αυξήθηκε από τα 2,5 στα 3,0 bar.

Mε πενήντα επιπλέον ίππους και 100 Nm ροπής, αλλά και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης του πίσω άξονα, η ανανεωμένη Panamera Diesel έχει αποκτήσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 6,0 δευτερόλεπτα -ταχύτερα κατά 0,8 δευτερόλεπτα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- και η τελική ταχύτητα κίνησης αγγίζει τα 259 χλμ./ώρα.

Παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις και την ακόμη μεγαλύτερη ισχύ, η τροποποιημένη κλιμάκωση του αυτόματου κιβωτίου των οκτώ σχέσεων έχει διατηρήσει τη μέση κατανάλωση καυσίμου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τη μέση τιμή της να μην ξεπερνά τα 6,4 λίτρα καυσίμου.

Η εξακύλινδρη έκδοση πετρελαίου της ανανεωμένης Porsche Panamera θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του επόμενου έτους.

Γ.Α

auto.in.gr