Με την τρίτη γενιά του μικρομεσαίου μοντέλου της προσγειώνεται η ιαπωνική φίρμα στην έκθεση της Φρανκφούρτης.

Υπακούοντας στη γλώσσα σχεδιασμού της Mazda Kodo και με σαφείς αναφορές στο μεγαλύτερο Mazda6, η νέα γενιά του Mazda3, υπόσχεται ένα εκσυγχρονισμένο αισθητικό αποτέλεσμα με ό,τι συνεπάγεται σε επίπεδο ευρυχωρίας το μεγαλύτερο μεταξόνιο που φτάνει τα 2,7 μ. και οι διαστάσεις των 4,465 μ. μήκους, 1,795 μ. πλάτους και 1,45 μ. ύψους σε συνδυασμό με τον πιο εργονομικό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις αμιγείς πρακτικές του δυνατότητες η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ ανέρχεται σε 350 λίτρα -10 περισσότερα από το απερχόμενο μοντέλο- μέγεθος που με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.250 λίτρα.

Αναφορικά με τους κινητήρες, το νέο Mazda3 επωφελείται από την οικογένεια των SkyActiv. Έτσι, θα είναι διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης SkyActiv-G, χωρητικότητας 1,5 και 2,0 λίτρων με απόδοση 100 και 120 ίππων.

Ο βενζινοκινητήρας SkyActiv-G των 2,0 λίτρων θα διατίθεται και συνδυαστικά με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση της Mazda, i-ELOOP, αυξάνοντας την απόδοση της αντίστοιχης έκδοσης στους 165 ίππους.

Την μοναδική πετρελαιοκίνητη έκδοση θα εξοπλίζει ο αντίστοιχης τεχνολογίας SKyActiv-D με χωρητικότητα 2,2 λίτρων, απόδοση 150 ίππων και 380 Nm ροπής.

Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, ωστόσο στην περίπτωση της «απλής», χωρίς το i-ELOOP, δίλιτρης βενζινοκίνητης και της πετρελαιοκίνητης υπάρχει η επιλογή αυτόματου κιβωτίου ισάριθμων σχέσεων.

Το προφίλ του Mazda3 συμπληρώνουν στοιχεία όπως τα αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς ενώ η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson στον μπροστινό άξονα και πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω.

Παράλληλα, μια σειρά από τεχνολογικά gadget όπως το καινούριο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης το οποίο διαθέτει οθόνη αφής επτά ιντσών και προσφέρει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet για πρώτη φορά σε μοντέλο της Mazda, προσδίδει στο νέο μοντέλο τα απαραίτητα εφόδια για διαγωνιστεί στην ιδιαιτέρως δημοφιλή κατηγορία του.

Αντιστοίχως ισχύει και για τον εξοπλισμό ασφαλείας που συμπεριλαμβάνει, προαιρετικά, σύστημα αποτροπής συγκρούσεων με δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων, σε συνδυασμό με σύστημα προειδοποίησης σε περίπτωση ακούσιας αλλαγής πορείας.

Ν.Κ.

auto.in.gr