«Παγίδες θανάτου» για βρέφη και παιδιά χαρακτηρίζει η γερμανική υπηρεσία ασφάλειας καταναλωτών (TUV), τα φουσκωτά παιχνίδια που διαθέτουν πολλά ψυχαγωγικά πάρκα και τουριστικά θέρετρα και ζητά από τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με την TUV, πολλά από τα παιχνίδια αυτά είναι παρασκευασμένα από τοξικές πρώτες ύλες, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ρήξης του πλαστικού υλικού, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή των μικρών παιδιών.

Η ανακοίνωση της γερμανικής υπηρεσίας είναι απόρροια ελέγχων που έκανε σε 50 προϊόντα, όπως φουσκωτά ζωάκια και στρώματα θαλάσσης, που κοστίζουν κάτω των 10 ευρώ. Τα 20 δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας της ΕΕ και προτείνεται η άμεση απόσυρσή τους από την αγορά. Επίσης, έξι φουσκωτά καθίσματα για βρέφη και μικρά παιδιά διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ασταθή με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο ανατροπής.

«Οι γονείς έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανάτου για τα βρέφη. Γι’ αυτό και θα πρέπει αυτού του είδους τα καθίσματα να απαγορευθούν πλήρως», δήλωσε η ειδικός της TUV, Κριστιάνε Ρέκτερ και επισήμανε ότι αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν συχνά βαλβίδες τις οποίες τα παιδιά μπορούν να αποσπάσουν και να καταπιούν.

Η TUV συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες των προϊόντων, να τα αγοράζουν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με προδιαγραφές ποιότητας και, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγουν προϊόντα με έντονη οσμή χημικών ουσιών.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ