Μόνο 30.000 είναι οι εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μοσχευμάτων για τους έλληνες ασθενείς να προέρχεται από το εξωτερικό, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία με αφορμή την «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων» (21-28 Ιουνίου) απευθύνει έκκληση σε όλους τους έλληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης».

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μόλις το 30% των ασθενών διαθέτει συμβατό συγγενή πρώτου βαθμού, που μπορεί να αποτελέσει τον δότη του μοσχεύματος. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι η ανεύρεση μοσχεύματος είτε από κάποιο μη συγγενή συμβατό δότη, είτε από αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς συμβατούς δότες, αριθμός ανάλογος με τις αναπτυγμένες χώρες και με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η αναζήτηση και η μεταφορά μοσχεύματος από το εξωτερικό κοστίζει 10.000 – 25.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία με σημαντική χρονική καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να προκαταβάλουν τα χρήματα.

«Είναι αδιανόητο στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την αναζήτηση μοσχευμάτων στο εξωτερικό, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα βρούμε στη χώρα μας και οι πόροι αυτοί να διατεθούν σε άλλους τομείς υγείας που υπάρχει ανάγκη», επισημαίνει η γενική γραμματέας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και συντονίστρια διευθύντρια Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», Ελισάβετ Γρουζή.

«Κάνουμε έκκληση προς την πολιτεία να οργανώσει καμπάνια για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού, ενώ συγχρόνως είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση και η στελέχωση των εμπλεκόμενων τμημάτων των Νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση και ανανέωση των δοτών», σημειώνει η κ.Γρουζή.

Πολύτιμη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση αποτελεί το ομφάλιο αίμα που είναι αποθηκευμένο στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και στην Τράπεζα στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν περισσότερες από 55 δημόσιες τράπεζες, με 550.000 μονάδες ομφάλιου αίματος, από τις οποίες έχουν γίνει περίπου 30.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

«Δυστυχώς τόσο ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών όσο και ως προς την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες τα πράγματα στη χώρα μας είναι απογοητευτικά», εξηγεί ο συντονιστής διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρος της Επιτροπής Εθελοντισμού της ΕΑΕ, Στέλιος Γραφάκος.

Στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι μόνο 30.000 εθελοντές δότες μυελού, σε αντίθεση με την Κύπρο, που διαθέτει 121.000 δότες. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες ομφάλιου αίματος με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν τόσο για αυτόλογη, όσο και για αλλογενή χρήση.

«Αν υπήρχαν 100.000 εθελοντές δότες μυελού και 10.000 μοσχεύματα ομφάλιου αίματος, στην Ελλάδα, θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, για την πλειοψηφία των ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση», σημειώνει ο κ.Γραφάκος.

health.in.gr