«Ποιος έσβησε την Τηλεόραση» αναρωτήθηκε σε μαύρο φόντο η “
Liberation”. Η Αθήνα ή οι Βρυξέλλες;

Ποιος έχει την ευθύνη για το φιάσκο της ΔΕΠΑ; Η Αθήνα ή τα τηλεφωνήματα του Ματίας Μορς (της Τρόικα) προς Έλληνες αξιωματούχους, αναρωτιούνται τα
ΝΕΑ.

Και όλα αυτά ενώ το IMF “Admit Mistakes on Greece Bailout” [το IMF παραδέχεται τα λάθη του στην Ελληνική διάσωση] (
Wall Street Journal).

Τελικά φαίνεται ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς έμπλεξαν όλοι αυτοί οι άγνωστοι (μη εκλεγμένοι και χωρίς κοινωνική ευθύνη) στην καθημερινή λειτουργία της Ελληνικής ζωής (κοινωνική, πολιτική και οικονομική).

Διότι όταν σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για απολύσεις (το μαχαίρι υπάρχει, ενδεχομένως εμείς το βάλαμε στο λαιμό μας με τις καθυστερήσεις μας), τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα κάνεις ακατέργαστες κινήσεις (ΕΡΤ) που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα αποδοχής τους.

Όταν δουλεύεις για ένα μακρύ διάστημα, ένα διαγωνισμό αποκρατικοποίησης και την τελευταία στιγμή ένας ανεύθυνος ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού παρεμβαίνει εξωθεσμικά, τότε είναι πάρα πολύ πιθανόν ότι όλοι θα μπλέξουμε.

Το ερώτημα εδώ πάντως δεν είναι μόνο πώς ξύπνησαν κάποιοι στις Βρυξέλλες την τελευταία στιγμή και άρχισαν να κάνουν τηλεφωνήματα επιδεικνύοντας την ισχυρή παρουσία τους. Το ερώτημα είναι ποιος εδώ δέχτηκε το τηλεφώνημα και γιατί συνέχισε να μιλά μαζί τους σε μία εξελισσόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Ας κατέληγε ο διαγωνισμός και ας τον καταργούσαν οι Βρυξέλλες. Ο καθένας θα αναλάμβανε τις ευθύνες του. Όλα θα ήταν διαυγή και καθαρά. Ή ας μην ξεκινούσε καθόλου με τους Ρώσους μέσα! Ή μήπως τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών τις μάθαμε τώρα για πρώτη φορά!

Το μεγάλο λοιπόν σφάλμα του IMF δεν είναι μόνο οι λανθασμένοι σχεδιασμοί του προγράμματος. Είναι η ουσιαστική παραβίαση της αρχής που έχει και αφορά στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει το IMF σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με τον οποίο τα προγράμματα σχεδιάζονται σε γενικές γραμμές από το IMF αλλά «ανήκουν» (εξειδικεύονται και εκτελούνται) από τα κράτη που διασώζονται. Υπάρχει μεγάλη σχετική βιβλιογραφία του ίδιου του IMF γι’ αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα το IMF, μέσω της Τρόικα, έχει διατηρήσει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος διάσωσης. Το IMF γνωρίζει ότι έχει παραβιάσει σε ακρότατο βαθμό αυτήν την αρχή λειτουργίας του. Δεν το έχει παραδεχθεί ακόμα. Ίσως τα στελέχη του τα ελκύει (και τυφλώνει) η γοητεία της πολιτικής εξουσίας. Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι η Lagarde (του IMF) θα έκανε δηλώσεις για το Φ.Π.Α. εστίασης στην Ελλάδα! Επιτέλους! Από σχεδιαστές γίναμε εφαρμοστές πολιτικής. Τι θεσμική καταστροφή! Τα διοικητικά στελέχη έχουν εμπλακεί σε απίστευτες καθημερινές αποφάσεις μη λογοδοτώντας σε κανέναν. (Συνήθως όταν λογοδοτούν κάποιος άλλος φταίει).

Ουσιαστικά η έλλειψη διαφάνειας (accountability) που είχε η λειτουργία πολιτικής της δομής στην Ελλάδα μέσω της εκτεταμένης διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών πόλων εξουσίας έχει αντικατασταθεί από ένα περίπλοκο διεθνές σύστημα σκιωδών σχέσεων και πιέσεων διαφόρων κέντρων εξουσίας. Μάλιστα επειδή το πρώτο σύστημα εξαρτούσε την επιβίωσή του από τον Ελληνικό χώρο, είχε μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Το δεύτερο σύστημα δεν έχει καν αυτήν την ιδιότητα.

Χρειαζόμαστε ξανά καλή τύχη.

Υ.Γ. Όταν η προηγούμενη ανάρτηση «Ισορροπία Κινδύνου» δημοσιευόταν εδώ (6/6/2013), τίποτα δεν ήταν γνωστό για το τι θα συνέβαινε στη συνέχεια (ΔΕΠΑ, ΕΡΤ, πολιτική αστάθεια). Απλώς υπήρχαν πρώιμες ενδείξεις για το τι ερχόταν, τις οποίες και αναδείξαμε με τη μορφή πρόδρομης ανάλυσης. Προετοιμασμένος όποιος το είχε διαβάσει.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ

Καθ. Παναγιώτης Ε. Πετράκης