Παράλληλα με την ανακοίνωση για την αναβαθμισμένη εκδοχή του λειτουργικού της συστήματος, iOS 7 το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το προσεχές φθινόπωρο, η Apple, ανακοίνωσε και την εισαγωγή μιας επιπλέον δυνατότητας  η οποία ονομάζεται iOS in the Car και θα προσφέρει την πλήρη ενσωμάτωση των λειτουργιών μιας συσκευής iOS, -συμπεριλαμβανομένων και των τηλεφωνικών λειτουργιών των iPhone- στην κεντρική οθόνη που συνήθως βρίσκεται στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου.

Αν και όπως επεσήμανε κατά την σχετική παρουσίαση ο αντιπρόεδρος της Apple, Eddy Cue, «το 95% των αυτοκινήτων που πωλούνται σήμερα διαθέτουν ήδη τη δυνατότητα να αναπαράγουν μουσική και να υποστηρίζουν ορισμένες λειτουργίες μιας συσκευής που τρέχει με iOS» υπογράμμισε ότι «η Apple είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά ττην ενσωμάτωση των συσκευών της στα αυτοκίνητα».

Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις λειτουργίες-δυνατότητες του iOS 7 θα είναι ορατές και διαχειρίσιμες από την κεντρική οθόνη των συστημάτων ψυχαγωγίας και ενημέρωσης του αυτοκινήτου.

Όπως ανέφερε ο Eddy Cue ενδεικτικά, στο μέλλον, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους, μεταξύ άλλων, το σύστημα φωνητικής αναγνώρισης του iPhone ή, αν προτιμάτε, το βοηθό της Apple, Siri, που, θα μπορεί πλέον. μέσω της κεντρικής οθόνης να καλεί αριθμούς, να αναζητά και να αναπαράγει τραγούδια από την βιβιλιοθήκη του iPhone.

Παράλληλα, μια σειρά εφαρμογών μεταξύ των οποίων και οι χάρτες θα είναι εύκολα προσβάσιμοι και μέσω της κεντρικής οθόνης του αυτοκινήτου.

Στο ίδιο πνεύμα το iOS in the Car, χάρη στο Siri Eyes Free System, θα μπορεί να διαβάζει «μεγαλοφώνως» τα SMS αλλά και να δέχεται την υπαγόρευση της απάντησης, μια λειτουργία που θα είναι διαθέσιμη σε κάποια μοντέλα της BMW και της Opel ήδη από το 2014.

Στις υπόλοιπες δυνατότητες του iOS αυτοκινήτου θα συγκαταλέγονται, η ανάρτηση πληροφοριών που αφορούν την κίνηση, ο εκτιμώμενος χρόνος μιας διαδρομής καθώς και πρόσβαση στην νέα υπηρεσία iTunes Radio.

Και για όσους τοποθετούν την υλοποίηση των παραπάνω σε ένα μακρινό μέλλον, στο τέλος της σχετικής παρουσίασης, ο Eddy Cue, ανακοίνωσε ότι ένας μακρύς κατάλογος αυτοκινητοβιομηχανιών θα προσφέρουν το iOS in the Car ήδη από το 2014.

Σε αυτές συγκαταλέγονται, οι Mercedes-Benz, Volvo, Ferrari, Honda, Opel/Vauxhall, Nissan, Infiniti, Kia, Hyundai Chevrolet, Jaguar και Land Rover.

Και όσοι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των άμεσα ενδιαφερόμενων, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν είτε με τον ένα τρόπο -της Apple- είτε με κάποιον άλλο τον άλλο τρόπο.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι πώς θα κοστολογηθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες τo iOS in the Car καθώς και η περαιτέρω εξέλιξή του.

Εκ πρώτης όψεως, πάντως, δείχνει να αποτελεί μια ευκαιρία και ένα βήμα προς την σταδιακή απαλλαγή των αυτοκινητοβιομηχανιών από την εξέλιξη πανάκριβων συστημάτων infotainment τα οποία εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στα παντός είδους σύγχρονα gadget του είδους και των δυνατοτήτων αναβάθμισής τους, πολύ σύντομα δείχνουν ξεπερασμένα.

auto.in.gr