Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι για την ξενοφοβική βία -και την ατιμωρησία της- στην Ελλάδα

Καμπανάκι για την ξενοφοβική βία -και την ατιμωρησία της- στην Ελλάδα

Η Αθήνα και η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της ξενοφοβικής βίας, επισημαίνει σε άρθρο του ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη. «Οι ίδιες οι επιθέσεις είναι από μόνες τους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο βαρύνει το ότι οι υπεύθυνοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι» τονίζει στο κείμενό του «Δαρμένος σαν σκυλί», με αφορμή το περιστατικό με τον Αιγύπτιο μετανάστη που αλυσοδέθηκε από τον εργοδότη του στο δέντρο.

Η Αθήνα και η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα, επισημαίνει σε άρθρο του ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη Χιου Γουίλιαμσον.

«Οι ίδιες οι επιθέσεις είναι από μόνες τους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο βαρύνει το ότι οι υπεύθυνοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι» τονίζει στο κείμενό του με τίτλο «Δαρμένος σαν σκυλί», που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung.

Ο τίτλος του κειμένου αφορά το γνωστό περιστατικό με τον Αιγύπτιο μετανάστη που δούλευε σε φούρνο αλυσοδέθηκε από τον εργοδότη του στο δέντρο, περίπτωση την οποία ο Γουίλιαμσον περιγράφει με λεπτομέρειες.

Δίπλα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, γράφει, «εύκολα παραγνωρίζεται μία άλλη κρίση». «Η ξενοφοβική βία εναντίον μεταναστών και ανθρώπων που ζητούν άσυλο κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου» αναφέρει, επισημαίνοντας πως τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται καν επίσημα.

«Ούτε η αστυνομία ούτε οι υπολόπες κρατικές αρχές προσπαθούν σοβαρά να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη» τονίζει.

Αρκετοί στην Ελλάδα, αναφέρει, το αγνοούν αυτό πρόθυμα και πιστεύουν ότι η ρατσιστική βία θα υποχωρήσει μόνη της όταν μεταρρυθμιστεί επιτέλους το σύστημα ασύλου και ανακάμψει η οικονομία. «Αυτές οι αυταπάτες είναι κατανοητές αλλά παραβλέπουν ότι η «μη ανοχή» στο διαφορετικό ενισχύεται και στρέφεται και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως στους ομοφυλόφιλους» τονίζει.

Ο Γουίλιαμσον στέκεται ιδιαίτερα στην Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας εξίσου ανησυχητικό το ότι μερικοί πολιτικοί φαίνεται να μένουν άπραγοι για το «φόβο λαϊκιστικών αντιδράσεων» του κόμματος. Λέει ενδεικτικά πως όταν ο οργανισμός παρουσίασε τα ευρήματά του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρυσι, «μέλος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε «κατσαρίδες» τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα».

Η ΕΕ, τονίζει ο Γουίλιαμσον, πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να τις στηρίξει στην καταπολέμηση της κατάστασης. Όσον αφορά ιδιαίτερα το Βερολίνο, ο Γουίλιαμσον γράφει στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα, πρέπει να θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μακροπρόθεσμα να υποστηρίξει την μεταρρύθμιση του «Δουβλίνο ΙΙ», το οποίο «επιβαρύνει ισχυρά δυσανάλογα» την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024