Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 16 Μαΐου εγκαινιάζεται η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στις 16 Μαΐου εγκαινιάζεται η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στις 16 Μαΐου ανοίγει τις πύλες η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για να υποδεχθεί το αναγνωστικό κοινό και τους επαγγελματίες του βιβλίου. Στην έκθεση συμμετέχουν 100 Έλληνες και 30 ξένοι συγγραφείς, καθώς επίσης περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και 18 χώρες του εξωτερικού. Τιμώμενη χώρα είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Στις 16 Μαΐου ανοίγει τις πύλες η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για να υποδεχθεί το αναγνωστικό κοινό και τους επαγγελματίες του βιβλίου.

Με τιμώμενη χώρα τη Μεγάλη Βρετανία, θεματικό αφιέρωμα για τον Καβάφη, με το 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, με τη γνωστή και επιτυχημένη Παιδική Γωνιά για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, με το φιλολογικό καφενείο, εργαστήρια, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη η 10η ΔΕΒΘ θα λειτουργήσει ως την Κυριακή 19 Μαΐου στα Περίπτερα 13 και 15 της Helexpο.

Στην έκθεση συμμετέχουν 100 Έλληνες και 30 ξένοι συγγραφείς, καθώς επίσης περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και 18 χώρες του εξωτερικού (Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία), φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα.

Εκεί θα βρεθούν ο ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ, οι δημοφιλείς Βρετανοί Τζόναθαν Κόου, Ντέιβιντ Νίκολς, Μάικλ Αρντίτι, Άντριου Κρούμι, Βικτόρια Χίσλοπ, η Ρέιτσελ Καστ, η δημοφιλής συγγραφέας εφηβικών θρίλερ Σίλια Ρις, η συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Σούζαν Τζόινσον, ο βραβευμένος ποιητής Ντέιβιντ Χάρσεντ, ο Γερμανός Ρίντιγκερ Σάπερ, η Νικόλ Κράους, ο Βάσκο Μπερνάρντο Ατσάγα, συγγραφείς από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τις βαλκανικές χώρες.

Αφιέρωμα για τον Καβάφη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Καβάφη» θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο στη ΔΕΒΘ ελληνικές και ξένες εκδόσεις ποιημάτων του Καβάφη και αρχειακό υλικό, θα γίνουν ποιητικές αναγνώσεις, θα προβληθούν ταινίες για τη ζωή και το έργο του, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του και θα γίνουν συζητήσεις για το έργο του.

Από την Αίγυπτο ο ελληνιστής και μεταφραστής του Καβάφη Χάμντι Ιμπραχίμ, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καΐρου και βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, θα μιλήσει για τις μεταφράσεις του Καβάφη στα αραβικά.

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται εφέτος στη διάρκεια της ΔΕΒΘ το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τη συμμετοχή ποιητών από εννέα βαλκανικές χώρες. Η ΔΕΒΘ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν τον καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη. Οι επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενημερωτικές ημερίδες και συζητήσεις για τις νέες τεχνολογίες, το μέλλον της ανάγνωσης, τα πνευματικά δικαιώματα, τις βιβλιοθήκες, τα ευρωπαϊκά μεταφραστικά προγράμματα. Κινέζοι και Αργεντινοί εκδότες συμμετέχουν σε συζητήσεις αναζητώντας συνεργασίες με έλληνες ομολόγους τους.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βορείου Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο των 1.700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων αλλά και ομιλίες για τους Θεσσαλονικείς ιεραποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι εφέτος επισήμως συνδιοργανωτής της ΔΕΒΘ, έχει ετοιμάσει παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια κινητοποιώντας τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και εγκαινιάζοντας την ΔΕΒΘ με μια συναυλία αγγλικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024