Την ερώτηση αυτή την έκανε ένας αναγνώστης στα σχόλια και θα προσπαθήσω να απαντήσω χωρίς όμως να διεκδικώ την απόλυτη γνώση οπότε παρακαλώ συμπληρώστε με στα σχόλια.

Ο κόσμος προόδευσε και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, ενώ εμείς μείναμε οι ίδιοι. Οι Ολλανδοί καταφέρνουν να παράγουν πέντε (5) φορές περισσότερη ντομάτα από εμάς ανά στρέμμα. Κάποιοι λένε βέβαια πως οι δικές μας είναι πιο νόστιμες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιάνουν τιμή πέντε φορές ανώτερες από εκείνη των Ολλανδικών.

Αλλού το κράτος έγινε πιο παραγωγικό. Σε πρόσφατη είδηση που εμφανίστηκε στο in.gr διαβάσαμε πως ο ασθενής που χρειάζεται αξονική θα πάει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο ακόμη κι αν μπορεί να πάει μόνος του. Αν γύρω σου υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που σε στηρίζουν μπορείς να αποδόσεις καλύτερα.

Η ελληνική κοινωνία έγινε πιο άδικη. Όλοι όσοι μπορούσαν πήραν προνόμια σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Κλειστά επαγγέλματα που μπορούν μονοπωλιακά να κανονίζουν τις τιμές ψηλότερα προς όφελός τους. Φόροι υπέρ τρίτων επιτρέπουν σε ομάδες ανθρώπων να φορολογούν τους συμπολίτες τους προς όφελος της τσέπης τους.

Επιλέξαμε κακούς ηγέτες. Το κριτήριο για τους περισσότερους από μας ήταν ποιος υπόσχεται τα περισσότερα. Όποιος ειλικρινής άνθρωπος είχε σκοπό να ασχοληθεί με την πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες ήταν χαμένος από χέρι. Πιθανότατα είναι ακόμη.

Αυτή είναι η δική μου ανάλυση αλλά φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και τις δικές σας αιτίες.

Γιώργος Στ. Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος