Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε την Τετάρτη, μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ αφέθηκε και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Ο πρώην υπουργός είχε παραπεμφθεί για πλημμέλημα με το νόμο περί «πόθεν έσχες», καθώς η σύζυγός του βρέθηκε να διατηρεί κατάθεση 2,2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου ασκήθηκε μετά τα στοιχεία, που απέστειλε στο Εφετείο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα «πόθεν έσχες». Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, καθώς ο νόμος που μετέτρεψε σε κακούργημα την παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων ψηφίστηκε το 2010, ενώ το συγκεκριμένο αδίκημα φέρεται να τελέσθηκε το 2008.

Ο κ. Παπαντωνίου, πάντως, υποστηρίζει ότι ο επίμαχος τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.

Στο υπόμνημά του προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι ο λογαριασμός για τον οποίο τώρα ελέγχεται «ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου και του τέως συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και εξ όσων έχω πληροφορηθεί, στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο υιών του Αλέξανδρου και Στέφανου-Σωτηρίου Ουσταμπασίδη».

Επισημαίνει, επίσης, ο κ. Παπαντωνίου πως μέρος των χρημάτων αυτών «που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να λαμβάνει (σσ. η σύζυγος) σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ