Τα πρώτα γυαλιά της Google, γνωστά ως Google Glass άρχισαν να διατίθενται στις ΗΠΑ, ένα μόλις χρόνο μετά την ανακοίνωσή τους στο Σαν Φρανσίσκο στο συνέδριο Google I/O. Δύο χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραγγείλει την έκδοση Google Glass Explorer πριν την κυκλοφορία τους και από τις 15 Απριλίου 2013 παραλαμβάνουν τα γυαλιά τους σε κύματα.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά έγιναν γνωστά: κάμερα 16Mpixel, δυνατότητα λήψης βίντεο σε ποιότητα 720p, σε στιβαρό σκελετό one size. Η θέαση στο γυαλί του Explorer «θα είναι ευχάριστη», περιορίστηκε να δηλώσει η Google και όπως λέγεται μοιάζει να παρακολουθείς τηλεόραση HD 25» από απόσταση 2,5 μέτρων, δηλαδή δεν θα εμφανίζονται οι πληροφορίες της «επαυξημένης» πραγματικότητας με πολύ μεγάλα γράμματα, αλλά τουλάχιστον θα είναι ευδιάκριτα. Ο ήχος θα ακούγεται μέσω της αγωγιμότητας των οστών -όπως άκουγε μουσική ο Μπετόβεν- χωρίς ακουστικά. Με μια φόρτιση ημερησίως, τα Google Glass Explorer θα παραμένουν λειτουργικά όλη μέρα. Τα γυαλιά της Google θα επικοινωνούν ασύρματα μέσω Wi-Fi b/g με άλλες συσκευές και με Bluetooth μικρότερης εμβέλειας. Η φόρτιση των γυαλιών θα γίνεται με ειδικό φορτιστή και μέσω καλωδίου microUSB. Τα γυαλιά είναι συμβατά και μπορούν να επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε συσκευή Android φέρει την έκδοση 4.0.3 Ice Cream Sandwich ή μεταγενέστερη και το app MyGlass, που μπήκε ήδη στα ράφια του Google Play, για την ρύθμιση και την διαχείριση των γυαλιών. «Αν το κατεβάσετε και δεν έχετε Google Glass, θα χάσετε τον χρόνο σας. Αν όμως κοιτάξετε τα screenshot, θα δείτε ένα αρκουδάκι με πιτζάμες, κι αυτό αξίζει τον χρόνο σας…», αναφέρει στην προθήκη του η Google Inc., παίζοντας με τον ενθουσιασμό των φίλων της τεχνολογίας…

Η Google έχει δημοσιεύσει ένα  βίντεο με το οποίο επιχειρεί να μεταφέρει την αίσθηση της χρήσης των πρωτότυπων γυαλιών της: μπορείς να πεις «Φωτογράφισε» για να τραβήξεις φωτογραφίες, ή record για να καταγράψεις βίντεο, και μάλιστα να το μοιραστείς online, ζωντανά. Οδηγίες πλοήγησης εμφανίζονται κυριολεκτικά μπροστά στο μάτι σου, υπαγορεύεις για να στείλεις μήνυμα, ή μεταφράζεις την φωνή σου. Λαμβάνεις τις κρίσιμες ενημερώσεις άμεσα, και κάνεις αναζήτηση με ερωτήσεις. Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα για τα Γυαλιά της Google στο tech.in.gr:

  • Γυαλιά της Google βλέπουν σε «Επαυξημένη Πραγματικότητα» Ξυπνάς το πρωί, κοιτάς το ξυπνητήρι και τι καιρό κάνει, ακούς λίγη μουσική, ετοιμάζεσαι και ξεκινάς. Μιλάς με τους πρώτους ανθρώπους, ενημερώνεσαι, μοιράζεσαι εικόνες, ψάχνεις. Μια μέρα, όλα αυτά θα αποτελούν λειτουργίες που θα διευκολύνονται από τα «μαγικά γυαλιά» της Google που θα «επαυξάνουν» την πραγματικότητα. Δείτε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο μια ματιά στο μέλλον, ως τροφή για προβληματισμό.
  • Ποιος φοβάται τα γυαλιά της Google; Οι πρώτοι φόβοι από την χρήση των περίφημων γυαλιών της Google άρχισαν να εκφράζονται, όσο η κυκλοφορία τους -στο τέλος του 2013- πλησιάζει. Φορώντας το Google Glass, μπορεί κανείς να καταγράψει την εικόνα που βλέπει, και να την μοιραστεί μέσω Διαδικτύου άμεσα. Όμως έτσι, θα μας καταγράφουν στους δρόμους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
  • Απρόοπτη εξέλιξη στην επίδειξη του Google Glass Explorer Σε μια επίδειξη των ιντερνετικών γυαλιών της Google, Google Glass, o συνιδρυτής της Google επικοινωνεί με επαγγελματίες skydiver που ετοιμάζονται να πηδήξουν από ελικόπτερο, φορώντας τα. Προσγειώνονται στην οροφή του κτιρίου όπου γινόταν η παρουσίαση και mountain biker καταφτάνουν στην σκηνή ποδηλατώντας τάχιστα. Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή ένας από τους έμπειρους επαγγελματίες, χάρη στα Google Glasses βλέπουμε την επεισοδιακή κατάβασή του από το κτίριο με σκοινιά. Δείτε το επίμαχο βίντεο.
  • Τι κάνουν τα έξυπνα ρολόγια, όταν τους μιλάνε τα έξυπνα τηλέφωνα Από τα χείλη του Lee Young Hee, executive vice president στο τμήμα Mobile της Samsung ήρθε η επιβεβαίωση ότι ο κολοσσός της βιομηχανίας smartphone εργάζεται από καιρό στην κατασκευή ενός smartwatch. O όρος «έξυπνο ρολόι» προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας μετά την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα των δημιουργών του Pebble, ενός ρολογιού χειρός που εκτός από ρολόι, φέρνει στον καρπό μας και τις ενημερώσεις από το smartphone. Εξάλλου, smartwatch φέρεται να ετοιμάζει και η Apple.

In.gr Τεχνολογία