Τέσσερις σύγχρονοι κινέζοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν βιντεοπροβολές στην γκαλερί TinT της Θεσσαλονίκης, σε μία έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της PhotoΒiennale/ 22ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης.

Το project Rotating Shanghai Ι σε επιμέλεια της Λιου Κονγκγιούν φιλοξενείται στη γκαλερί από τις 30 Μαρτίου έως τις 27 Απριλίου.

Επιδιώκει να παρουσιάσει την κινεζική τέχνη σε ένα ευρύτερο κοινό και να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου με τη σύγχρονη τέχνη από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα.

«Θα έπρεπε ενδεχομένως να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα έργα των καλλιτεχνών στο πλαίσιο της σύγχρονης Κίνας. Έπειτα από τη γνωστή τριακονταετία οικονομικής ανάπτυξης, η χώρα δείχνει να βρίσκεται υπό την πίεση πολιτιστικής και συστημικής μετάλλαξης και ενώ οι αλλαγές δημιουργούν κοινωνική ένταση και αβεβαιότητα, η θεσμική καινοτομία και οι ασαφείς κατευθύνσεις, καλλιεργούν τη λεγόμενη σύγχρονη κινεζική τέχνη» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

«Ωστόσο σε κάποιο βαθμό, τα έργα των καλλιτεχνών αμφισβητούν τον όρο του «σύγχρονου», καθώς αν υπάρχει κάποιο ιστορικό για την «σύγχρονη κινεζική τέχνη», μάλλον συνδέεται πρωτίστως με την κοινωνία και τις πολύ μοναδικές πολιτιστικές παραδόσεις της» προσθέτει.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Λι Σιαοφέι, Τανγκ Μαοχόνγκ, Ζανγκ Τσινγκ, Ζου Χονγκσιάνγκ

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 12:30 το μεσημέρι.

Χώρος: Γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ. 2310 235689)

Ώρες λειτουργίας: Τρ, Πε, Πα 12.00-15.00 και 18.00-21.00, Τε, Σα 12.00-15.00

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ