Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλλοι τιμούν τον Καραμανλή στα λόγια, εμείς στην πράξη, είπε ο Σαμαράς

Αλλοι τιμούν τον Καραμανλή στα λόγια, εμείς στην πράξη, είπε ο Σαμαράς

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε δυτικό προσανατολισμό όταν άλλοι έκαναν διαδηλώσεις ενάντια στη Δύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της εκδήλωσης για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ. «Οι αντίπαλοί του τον τιμούν στα λόγια. Εμείς όμως τον τιμούμε με πράξεις» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως «με τον ίδιο τρόπο που πολεμούσαν τότε τον Καραμανλή, πολεμούν και εμάς, με τις ίδιες λαϊκίστικες κορόνες».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε δυτικό προσανατολισμό όταν άλλοι έκαναν διαδηλώσεις ενάντια στη Δύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ιδρύματος Κ.Γ.Καραμανλής στο Μέγαρο Μουσικής για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ. Οι αντίπαλοί του τον τιμούν στα λόγια, εμείς όμως με πράξεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας πως με τον ίδιο τρόπο που πολεμούσαν τότε τον Καραμανλή, πολεμούν και εμάς.

«Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον τιμούν σήμερα οι κάποτε αντίπαλοί του. Στα λόγια τουλάχιστον. Γιατί το έργο του -φοβάμαι πολλές φορές- εξακολουθούν να μη το καταλαβαίνουν. Εμείς τιμούμε και τη μνήμη του και την κληρονομιά που μας άφησε» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Οι ίδιες δυνάμεις που τότε πολέμησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μας αντιμετωπίζουν σήμερα με την ίδια πολεμική, τις ίδιες λαϊκίστικες κραυγές και τους ίδιους άδικους χαρακτηρισμούς, τότε είμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι τιμούμε την κληρονομιά του και συνεχίζουμε το έργο του» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπλεξε το πολιτικό εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας» και ως τον πολιτικό εκείνο «που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση», δηλαδή «να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του».

«Η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν». «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του» είπε.

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια».

Παρούσα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

Στην εκδήλωση «Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε και τώρα» του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με αφορμή την συμπλήρωση 18 χρόνων από τον θάνατό του, παρευρέθηκε σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος, έδωσαν το παρών στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μουσικής όπου έγινε η εκδήλωση, αντάλλαξε χειραψία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος είχε έλθει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, που καθόταν μερικά καθίσματα μακρύτερα μαζί με την σύζυγό του Γεωργία. Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη ομιλία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024