Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το σωματίδιο του Θεού» στη σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη

«Το σωματίδιο του Θεού» στη σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου. Πρόκειται για το μποζόνιο, το γνωστό ως «σωματίδιο του Θεού». Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε την ομάδα «κι όμΩς κινείται» να δημιουργήσει μια παράσταση βασισμένη στη διήγηση του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως το διηγείται η επιστήμη της φυσικής. Η παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού», ο οποία θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου βασίζεται σε ιδέα του Χαΐνη Δ.Αποστολάκη, ερευνητή του CERN.

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε.

Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί και θεωρείται ότι φέρει τα χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε την ομάδα «κι όμΩς κινείται» να δημιουργήσει μια παράσταση βασισμένη στη διήγηση του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως το διηγείται η επιστήμη της φυσικής.

Η παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού» θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Όροι παράξενοι, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες επιστρατεύονται για να διηγηθούν αυτή την ιστορία.

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Η ιδέα ανήκει στον Χαΐνη Δ.Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα κείμενα της παράστασης ανήκουν στον ίδιο.

Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πώς φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

Σκηνοθεσία & Χορογραφία: κι όμΩς κινείται με αφορμή την
Σύλληψη: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνογραφία: Bentancor Camilo
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία): Χαΐνης Δ. Αποστολάκης και οι Κ. Αντωνίου , Τ. Κανέλλος, Θ. Ρέλλος (mode plagal)
Φωτισμοί: Β. Καψούρος
Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Κοστούμια : Α. Μάνεσης και Φ.Μουζάκης

Ερμηνεία & συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (21-24 Φεβρουαρίου)
Ώρα έναρξης: 21.00 / Διάρκεια: 75΄ / Είσοδος: 10 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024