Στις υπώρειες του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της χώρας μας (κορυφή Μύτικας ή Πάνθεον, υψόμετρο 2.918), είναι χτισμένο το Λιτόχωρο, κωμόπολη με αξιόλογη τουριστική υποδομή και ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις και εξερευνήσεις στον τόπο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί των αρχαίων Ελλήνων.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Λιτοχώρου, έδρας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, προσελκύουν ο παραδοσιακός οικισμός, με ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, το πάρκο «Κατούνια», με χώρους άθλησης και αναψυχής, καθώς και μνημείο πεσόντων, το Πολιτιστικό Κέντρο (με χώρους εκδηλώσεων και συνεδρίων, αίθουσα εκθέσεων, ναυτική και λαογραφική συλλογή), τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων και του Προφήτη Ηλία (το τελευταίο, με πανοραμική θέα).

Ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία οι Μαινάδες σπάραξαν τον Ορφέα. Τα νερά του ποταμού αναβλύζουν από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται σε καταβόθρες.

Αναρίθμητοι είναι οι φυσιολάτρες που επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου τον Όλυμπο, για να απολαύσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού του, να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του.

Το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν τον ορεινό όγκο και τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια δίνουν τη δυνατότητα στους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών και τους επισκέπτες που δεν έχουν ειδικές γνώσεις ή ορειβατικό εξοπλισμό να γνωρίσουν από κοντά τον Όλυμπο, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το έντονο ανάγλυφό του (εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές).

Ασφαλώς, όσοι επισκέπτονται το Λιτόχωρο μπορούν να συνδυάσουν την εξερεύνηση του Ολύμπου με μια επίσκεψη στο φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Δίου ή με την εξόρμηση στις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Λιτόχωρο, τον Όλυμπο και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.