Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την απεργία στο Μετρό - Διάλογο ζητούν οι εργαζόμενοι

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την απεργία στο Μετρό – Διάλογο ζητούν οι εργαζόμενοι

Αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς πρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη. Το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους απεργούς έχει εκπνεύσει και οι απεργοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επίταξης ή απόλυσης. Από την πλευρά τους, τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο την συλλογική σύμβαση εργασίας. 

Αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς πρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους απεργούς έχει εκπνεύσει και οι απεργοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επίταξης ή απόλυσης.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίθενται να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».

Συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Με έκτακτη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία (ΣΕΛΜΑ, ΣΗΑΜ, Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) προτείνουν να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβασή τους, η οποία ούτως ή άλλως λήγει τον Απρίλιο και μέχρι τότε να υπάρξει διάλογος του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν.

Οι απεργοί είναι από τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, καθώς το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε φημολογία ότι μπορεί να σημειωθεί επέμβαση της αστυνομίας. Πάντως, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει τέλος στην πολυήμερη αναστάτωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Mega, το πρωί της Πέμπτης επαναλαμβάνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου» και υπογραμμίζοντας: «Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ή επέμβαση ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι απαντούν: «Θα ακινητοποιηθούν τα πάντα και παντού».

Πάντως, ο γγ Μεταφορών κ. Σταθόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διέψευσε τις φημολογίες για επέμβαση, λέγοντας: «Ούτε ΜΑΤ, ούτε απειλές. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε μια απεργία για όγδοη μέρα κι έχουμε καλέσει τους απεργούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

* Εκτός από το Μετρό που παραμένει ακινητοποιημένο, σήμερα, Πέμπτη, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) 12:00 -4:00, στο τραμ επίσης 12:00-4:00, ενώ τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 5:00. Κανονικά θα κινηθούν τα τρόλεϊ και ο προαστιακός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024