Παραστάσεις χλευαστικές για την Ελλάδα παρουσιάστηκαν και πάλι στο καρναβάλι της κωμόπολης Βέβτσανι, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

Οι καρναβαλιστές στη Βέβτσανι, όπως και πέρυσι, «ασχολήθηκαν» με την Ελλάδα.Οι καρναβαλιστές στη Βέβτσανι, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος «ασχολήθηκαν» με την Ελλάδα. Στο περυσινό καρναβάλι, μία από τις κεντρικές παραστάσεις είχε θέμα την «κηδεία της Ελλάδας» με ένα φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια κάηκε και με ένα προσβλητικού περιεχομένου «κηδειόχαρτο».

Φέτος, οι καρναβαλιστές του Βέβτσανι πραγματοποίησαν το «ετήσιο μνημόσυνο της κηδείας της Ελλάδας», δίνοντας συνέχεια στην περυσινή θεματολογία τους.

Συγκεκριμένα περιέφεραν πάλι ένα φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία και με μία «ταφόπλακα» στην οποία αναγραφόταν στα τουρκικά «Yunanistan 1830-2011».

Ως πενθούντες στο «ετήσιο μνημόσυνο» εμφανίζονται καρναβαλιστές με κουκούλες της Κου-Κλουξ-Κλαν οι οποίοι κρατούν και ένα πλακάτ στον οποίο απεικονίζεται η λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία», μαζί με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν το περιστατικό τονίζοντας πως «οι εκδηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εθνικιστικής ρητορικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη της χώρας» και συμπλήρωναν ότι «σε τελική ανάλυση, οι διοργανωτές αυτού του καρναβαλιού είναι οι ίδιοι για τα καρναβάλια».

Το καρναβάλι στο Βέβτσανι χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση της χώρας έδωσε το παρόν σε αυτό διά του υφυπουργού Πολιτισμού, Ντράγκαν Νεντέλκοβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ