Με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, συναντάται σήμερα, Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς ολοκληρώνοντας το διήμερο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας αποτελούν κυρίαρχο θέμα στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες επίσκεψη του πρωθυπουργού, η οποία αναβαθμίστηκε πολιτικά από την Καγκελαρία του Βερολίνου, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο σχεδιασμός της Καγκελαρίας δεν προέβλεπε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ. Ακολούθησε την Παρασκευή η ανακοίνωση της συνάντησης ανεπίσημου χαρακτήρα στην Καγκελαρία. Σε τέτοιου είδους συναντήσεις κατά κανόνα δεν γίνονται δηλώσεις. Τη Δευτέρα ήρθε και η ανακοίνωση για δηλώσεις των δύο ηγετών πριν αποσυρθούν για την κατ’ ιδίαν συνομιλία  τους.

Η σταδιακή αυτή αναβάθμιση μπορεί να εντάσσεται σε μια επικοινωνιακή τακτική, αλλά δίνει και το
μέτρο εμπέδωσης του νέου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στο Βερολίνο έναντι της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, μιλώντας στη γερμανική οικονομική ελίτ στο συνέδριο της Die Welt. Τόνισε, παράλληλα, τη βούληση του κυβερνητικού συνασπισμού να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση, ενώ έδωσε έμφαση στη στενή ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία, καθώς και στα βήματα της κυβέρνησης για να ανακτήσει η χώρα και η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία
της.

Σημείωσε ότι με όχημα και τη σκληρή λιτότητα, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στον πίνακα ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε εκ νέου πως «η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης».

Όσον αφορά τους άμεσους κυβερνητικούς στόχους έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα δρομολογηθεί σύντομα.

*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ