Ελπίζω να διαβάσατε τις πρόσφατες φιλοξενούμενες δημοσιεύσεις στο blog μου γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος που είδα εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές από ένα διαφορετικούς χώρους στο σεμινάριο που φιλοξένησα στην Κατοικία μου την περασμένη εβδομάδα. Θα ήθελα να επισημάνω μόνο μερικά από τα συμπεράσματα, ως σημαντικά για μελλοντική δράση:

· Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό δεν είναι πρόβλημα κάποιου άλλου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά μπορεί εύκολα να προσγειωθεί στο κατώφλι μας. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

· Η κουλτούρα της ατιμωρησίας που τόσο συχνά περιβάλλει τη σεξουαλική βία απαιτεί μια νέα προσέγγιση από τη δικαιοσύνη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

· Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να αποφύγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά: αν υπάρχουν καταγγελίες εναντίον, για παράδειγμα, των ειρηνευτικών δυνάμεων, αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

· Αλλά, ακόμα κι έτσι, αυτό δεν είναι απλώς ένα νομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέους νόμους. Πρέπει να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη και ψυχολογική διαστάση επίσης.

· Η φρίκη που βλέπουμε στις συγκρούσεις είναι συχνά οι συνέπειες των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται σε «κανονικές» συνθήκες. Αυτό εμφανίζει ευρύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη και τη διάδοση των δημοκρατικών αξιών.

Αυτό που βρήκα πιο ενθαρρυντικό, πέρα από την πειστική ανάλυση, ήταν το έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των συμμετεχόντων να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων. Εμείς αν μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε, θα το κάνουμε.

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν