Η τεχνολογία πρόσβασης μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (fiber-to-the-home) αποτελεί μία τεχνολογία που επιτρέπει την σύνδεση του τελικού χρήστη με πολύ υψηλές ταχύτητες. Η σύνδεση αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει την διάθεση υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και video.

Το 2012 ξεκίνησε στην Νέα Σμύρνη από τον Όμιλο Forthnet, έργο FTTH που θα συνδέσει με οπτικές ίνες δύο χιλιάδες σπίτια. Για την υλοποίηση του δικτύου επιλέχτηκε η πλατφόρμα GPON της ADTRAN, γνωστού προμηθευτή λύσεων για δίκτυα επόμενης γενιάς.

Σύμφωνα με την ΑDTRAN, η πλατφόρμα αυτή καθιστά δυνατή την διάθεση υπηρεσιών triple-play υψηλής ταχύτητας σε οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές.

Αρχικά, το δίκτυο οπτικών ινών πάνω στην πλατφόρμα GPON της ADTRAN θα εξυπηρετήσει περισσότερα από 2.000 σπίτια στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και η Forthnet θα μπορεί να διαθέσει υπηρεσίες που βασίζονται σε δίκτυο FTTH, τοποθετώντας την Αθήνα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν ανάλογες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Το tech.in.gr ζήτησε από την ADTRAN πληροφόρηση για την αρχιτεκτονική του δικτύου:

Η υλοποίηση του δικτύου FTTH με αρχιτεκτονική Point-to-multipoint γίνεται με την χρήση συστημάτων GPON (Gigabit Passive Optical Network). Η δημιουργία ενός δικτύου GPON θεωρείται τεχνολογία αιχμής που παρέχει εξαιρετικά γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις για τον τελικό χρήστη πάνω από δίκτυο οπτικών ινών.

  • Το GPON χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική point-to-multipoint, δηλαδή με ένα μόνο καλώδιο από το κέντρο μεταφέρει την υπηρεσία σε πολλούς συνδρομητές.
  • Το σήμα μεταδίδεται από το κέντρο από το τερματικό Optical Line Terminal (OLT) και διαμοιράζεται ενδιάμεσα από έναν παθητικό οπτικό διαχωριστή μεταξύ 32 και 64 χρηστών.
  • Το καλώδιο οπτικών ινών που καταλήγει στο σπίτι του τελικού χρήστη συνδέεται σε ένα μόντεμ (Optical Network Terminals -ONT).

Σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, η υλοποίηση FTTH όχι μόνο παρέχει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά και εξασφαλίζει ότι η ταχύτητα διασύνδεσης θα είναι μεγάλη ανεξάρτητα από την απόσταση του συνδρομητή από το κέντρο OLT.

Η τεχνολογία GPON χρησιμοποιείται τόσο για φωνή όσο και για ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Πόσο γρήγορο είναι το FTTH;

Το διαθέσιμο εύρος ζώνης μπορεί να φτάσει ακόμα και 1Gbps (20 φορές παραπάνω από την μέση ταχύτητα που υποστηρίζει το VDSL ή 40 φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη ταχύτητα μέσω ADSL2+) και έτσι υποστηρίζει την αξιόπιστη χρήση πολλών «απαιτητικών» υπηρεσιών.

  • «Η ευρυζωνικότητα θα αλλάξει τις κοινωνίες μας» Ο Chris Holden, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου FTTH (Fibre to the Home) μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη μέσω των οπτικών ινών, μιλάει αποκλειστικά στο in.gr για την πορεία του φιλόδοξου εγχειρήματος εν μέσω κρίσης και εξηγεί πώς η δραστική αύξηση του bandwidth θα μπορούσε να αλλάξει τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
  • Μ.Βολουδάκης, ΝΔ: «Σε ένα χρόνο, η Ελλάδα υποχώρησε 8 θέσεις στις ΤΠΕ» (2011) O Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών της ΝΔ, κος Μ.Βολουδάκης με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολείπεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση σχετικά με το δίκτυο οπτικών ινών ως το σπίτι, την εκμετάλλευση του ψηφιακού μερίσματος, το ρυθμό προόδου των δημοσίων έργων πληροφορικής και τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής στο Λύκειο.

Ποιά είναι η βασική διαφορά με τις τεχνολογίες DSL;

Αντίθετα με τις τεχνολογίες ADSL2+ και VDSL, των οποίων οι ταχύτητες περιορίζονται από την απόσταση του συνδρομητή από το κέντρο, η ταχύτητα του GPON δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από την απόσταση: ένα σπίτι που είναι 20 χιλιόμετρα από το κέντρο θα έχει ακριβώς την ίδια ταχύτητα με ένα σπίτι που βρίσκεται δίπλα στο κέντρο.

Υποδομή για το μέλλον της Forthnet το FTTH

Η Forthnet παρέχει πλήθος ευρυζωνικών εφαρμογών μέσω του ιδιόκτητου δικτύου DSL που διαθέτει και επιπλέον, στο πλαίσιο του ίδιου ομίλου προσφέρει μπουκέτο τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνακών υπηρεσιών.

Η λύση GPON της ADTRAN θεωρείται ότι θα επιτρέψει μία ομαλή μετάβαση της συνδρομητικής βάσης της Forthnet στις νέες υπηρεσίες FTTH, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την χωρητικότητα που θα απαιτείται στο μέλλον για τις ιδιαίτερα πλούσιες σε περιεχόμενο υπηρεσίες.

«Πιστεύουμε ότι η μελλοντική μας στρατηγική για την μετάβαση στα δίκτυα επόμενης γενιάς θα πρέπει να βασίζεται στην αρχιτεκτονική FTTH» εξηγεί ο κ. Γιάννης Καβακλής, Εμπορικός Διευθυντής της Forthnet. «Επιλέγοντας αυτή την προσέγγιση, δεν βοηθάμε απλά την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας να κάνει το απαιτούμενο τεχνολογικό άλμα, αλλά δίνουμε την δυνατότητα στους οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές να χρησιμοποιήσουν νέες εφαρμογές που απαιτούν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, χωρίς να φοβούνται ότι αυτές μπορεί να μην λειτουργήσουν σωστά. Η λύση FTTH της ADTRAN δεν μας δίνει απλά τις ταχύτητες που απαιτούνται σήμερα, αλλά μας παρέχει έναν ασφαλή δρόμο για την μετεξέλιξη του δικτύου που θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικοί στην αγορά μας.»

«Η τεχνολογία FTTH είναι ένας καταλύτης αλλαγών για παρόχους υπηρεσιών σαν την Forthnet,» λέει σχετικά ο Dr. Eduard Scheiterer, Διευθύνων Σύμβουλος της ADTRAN στην Ευρώπη. «Αυτό που υλοποιούμε στην Forthnet είναι μία νέα γενιά δικτυακών δυνατοτήτων που τοποθετούν την Forthnet στην κορυφή του τηλεπικοινωνιακού τοπίου στην Ελλάδα. Με την συνεχή εισαγωγή νέων εφαρμογών υψηλής ταχύτητας, είναι σημαντικό να προσφέρουμε την καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει στην αγορά. Η δική μας λύση GPON προσφέρει στην Forthnet την μέγιστη ευελιξία που απαιτείται για την μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου.»

  • Περισσότερα για το FTTH και την (πονεμένη) ιστορία του στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr http://tech.in.gr/search/?qs=FTTH

In.gr Τεχνολογία