Το ρόλο του επίσημου χρονομέτρη της Formula 1 αναλαμβάνει από το 2013 η Rolex, ενισχύοντας την διαχρονική σχέση της με τους αγώνες αυτοκινήτων και αποδεικνύοντας έμπρακτα την υποστήριξή της σε παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Η νέα συνεργασία της Rolex με την Formula 1 ενώνει την κορυφαία εταιρεία ωρολογοποιείας με τον σημαντικότερο θεσμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο πεδίο των επιδόσεων και της πρωτοπορίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό συμβολισμό για την τεράστια απήχηση που έχουν τα δύο μέρη στο αντικείμενό τους, με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο.

«Για εμάς στη Rolex, πρόκειται για ένα συναρπαστικό βήμα καθώς η σύνδεση μεταξύ της Formula 1 και της εταιρείας μας είναι πολύ φυσική και, σαν όλες τις σπουδαίες συνεργασίες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση», δήλωσε ο Gian Riccardo Marini, Διευθύνων Σύμβουλος, της Rolex SA.

«Τόσο η Rolex όσο και η Formula 1, η καθεμιά στο δικό της χώρο, αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της περιπέτειας, το πάθος για την μηχανολογία και την ισχυρή επιθυμία να ωθήσουν τα όρια της τεχνολογίας. Αυτές οι αξίες έχουν τεράστια απήχηση στις νεότερες γενιές».

«Τα ρολόγια Rolex με τον αυτόματο μηχανισμό κουρδίσματος -όπως ο αφιερωμένος στους οδηγούς αγώνων χρονογράφος Oyster Perpetual Cosmograph Daytona- αποτελούν πρότυπα τεχνολογικής καινοτομίας και ανθρώπινης τεχνογνωσίας, χάρη στο πάθος των μηχανικών και των ωρολογοποιών μας».

«Τα ρολόγια της Rolex αποτελούν σύμβολα της διαρκούς αναζήτησης του υψηλότερου επίπεδου απόδοσης και αξιοπιστίας, που είναι επίσης και η επιτομή της Formula 1. Τα τελευταία 50 χρόνια τόσο η Rolex όσο και η Formula 1 αναδείχθηκαν σε ηγετικά brands παγκοσμίως και θα έχουμε πολλές εξαιρετικές ευκαιρίες για να τα θαυμάσουμε από κοινού», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Marini.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της Formula 1, Bernie Ecclestone, υποστήριξε ότι «…η Rolex αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία τον ιδανικό συνεργάτη για έναν αθλητικό θεσμό παγκόσμιας κλάσης, όπως η Formula 1».

«Το κύρος του ονόματός της, η τελειότητα των ρολογιών της καθώς επίσης και η παθιασμένη και μακροχρόνια δέσμευσή της στους αγώνες ταχύτητας αποτελούν τα καλύτερα διαπιστευτήριά της. Αυτή η συνεργασία είναι κάτι που περίμεναν πολλοί φίλοι της Formula 1 και έχουν κάθε δίκιο να είναι ενθουσιασμένοι. Η Rolex διακρίνεται για τη σημαντική της παράδοση στον αθλητισμό και η Formula 1 είναι ο κατάλληλος θεσμός για αυτή», επεσήμανε ο B. Ecclestone.

Ως Επίσημο Ρολόι και Επίσημος Χρονομέτρης της Formula 1, η Rolex θα εμφανίζεται χρονομετρώντας τον ακριβή χρόνο σε διάφορα σημεία σε κάθε Grand Prix. Το λογότυπο Rolex θα τοποθετηθεί στα πιο καίρια σημεία κάθε πίστας που θα φιλοξενήσει αγώνα του πρωταθλήματος. Σύμφωνα μάλιστα με την διοίκηση της Rolex, η παρουσία της στην Formula 1 θα είναι πολυετής και θα ενισχύεται κάθε σεζόν.

Το πάθος της Rolex για τους αγώνες ταχύτητας

Για την Rolex, η συνεργασία με την Formula 1 αποτελεί μέρος μιας μακράς ιστορίας στενών δεσμών με τους αγώνες ταχύτητας μεγάλου κύρους, τους οδηγούς τους αλλά και τις διοργανώτριες αρχές εκδηλώσεων όπως ο αγώνας αντοχής των 24 ωρών στο Le Mans.

Ήδη από την δεκαετία του 1930, συνδέθηκε με σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του Sir Malcolm Campbell, ο οποίος το 1935 έσπασε το φράγμα ταχύτητας των 300 μιλίων/ώρα (483 χλμ./ώρα) πίσω από το τιμόνι ενός ειδικά κατασκευασμένου οχήματος με την επωνυμία Bluebird. Ο Sir Malcolm φορούσε στον καρπό του ένα Rolex Oyster.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, η ελβετική εταιρία ξεκίνησε την συνεργασία της με τη φημισμένη πίστα Daytona International Speedway στη Florida των ΗΠΑ. Με αφορμή αυτό το γεγονός το 1963, η Rolex πρόσθεσε στο καντράν του χρονογράφου της και το όνομα Daytona, αφιερωμένο ειδικά στους λάτρεις της ταχύτητας. Από το 1992 μέχρι σήμερα η Rolex παραμένει χορηγός του τίτλου «Rolex 24 At Daytona».

Από το τέλος της δεκαετίας του ’60, η Rolex υποδέχθηκε στην οικογένεια των πρεσβευτών της τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού Sir Jackie Stewart, έναν από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς της Formula 1 τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Sir Jackie κατέκτησε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Formula 1 (1969, 1971 και 1973) και ήταν νικητής σε 27 Grand Prix. Επίσης, αναγνωρίζεται ευρέως για την συνεισφορά του τη δεκαετία του ’70 στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας για τους οδηγούς της Formula 1.

«Είμαι ευτυχής που η Rolex -ένα πολύ μοναδικό brand που επιλέγει τις σχέσεις του πολύ προσεκτικά- και η Formula 1 ξεκίνησαν αυτή την συνεργασία», δηλώνει ο Sir Jackie Stewart.

«Το ρολόι Rolex Daytona και η συνεχής τεχνολογική του εξέλιξη τα τελευταία 50 χρόνια αποτελούν εξαιρετικές ενδείξεις της απερίσπαστης προσήλωσης της Rolex στις επιδόσεις και των διαχρονικών της αξιών. Έχοντας δουλέψει με την Rolex για πάνω από 40 χρόνια και με δεδομένη την συνεχή εμπλοκή μου στη Formula 1, νομίζω ότι αυτή είναι μια υπέροχη και εξαιρετικά επιτυχής συνεργασία», συμπληρώνει ο Sir Jackie Stewart.

Η Rolex είναι επίσης χορηγός, από το 1997, του διαγωνισμού «Pebble Beach Concours d’ Elegance» των ΗΠΑ που ξεκίνησε το 1950 και διεξάγεται με τη συμμετοχή ιστορικών μοντέλων αυτοκινήτων αλλά και του «Goodwood Revival» της Μ. Βρετανίας που είναι αφιερωμένο στα αυτοκίνητα αγώνων ταχύτητας που κυριάρχησαν στις πίστες πριν το 1966.

Συνεργασίες με συμβολική αξία

«Κατά μια έννοια, μέσα από την ισχυρή συμβολική αξία και την παγκόσμια απήχησή της, η συνεργασία της Rolex με τη Formula 1 μοιάζει με την πρόσφατη υποστήριξη μας σε πρωτοβουλίες όπως το «Deepsea Challenge» του James Cameron που έφτασε τον Μάρτιο του 2012 στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών. Ένα επίτευγμα που είναι τόσο ανθρώπινο όσο και τεχνολογικό και που έχει παγκόσμια αναγνώριση», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rolex, Gian Riccardo Marini.

Στο ίδιο πάντα πνεύμα της επέκτασης των ορίων της τεχνολογίας, η Rolex έγινε το 2011 επίσημος συνεργάτης του project «Bloodhound SS C World Land Speed Record». Η ομάδα Bloodhound στοχεύει να κατακτήσει το ρεκόρ ταχύτητας για οχήματα που κινούνται στην επιφάνεια της γης φτάνοντας τα 1.000 μίλια/ώρα (1.600 χλμ./ώρα) με ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα, εμπνέοντας την επόμενη γενιά επιστημόνων και μηχανικών.

Στην ίδια φιλοσοφία, η Rolex ανακοίνωσε την Άνοιξη του 2011 την υποστήριξή της για το Neuropolis, ένα παγκοσμίου επιπέδου κέντρο νευροτεχνολογίας που βρίσκεται στην Ελβετία και έχει σαν αποστολή να βελτιώσει την κατανόηση μας για τα μυστικά του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μεθόδους βιοπληροφορικής.

Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση, στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας, στηρίζεται στη δύναμη των υπερυπολογιστών ώστε να προσομοιώσει διάφορες βιολογικές διεργασίες.

Παράλληλα η Rolex δραστηριοποιείται έντονα στον αθλητικό χώρο, με ρόλο κύριου συνεργάτη πολλών εμβληματικών διοργανώσεων, οργανισμών και προσωπικοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο γκολφ (π.χ. The Open Championship), το τένις (π.χ. Wimbledon) και την ιστιοπλοΐα (π.χ. Rolex Sydney Hobart).

auto.in.gr