Σταματά στις 14 Δεκεμβρίου η μετάδοση του αναλογικού σήματος για τον νομό Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς νομούς, καθώς το Κέντρο Εκπομπής «Χορτιάτης» θα εκπέμπει μόνο ψηφιακά τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Όσοι τηλεθεατές δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να βλέπουν το ψηφιακό σήμα που άρχισε να εκπέμπει στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια, θα πρέπει:

  • αν διαθέτουν τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας να προμηθευτούν και να συνδέσουν σε αυτήν έναν αποκωδικοποιητή (το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 25 έως 40 ευρώ)
  • αν διαθέτουν τηλεόραση τεχνολογίας MPEG 2 που διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα, να την αναβαθμίσουν σε MPEG4 με μια κάρτα μετατροπέα
  • αν διαθέτουν τηλεόραση νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή απλώς να συντονιστούν στις συχνότητες του ψηφιακού σήματος.

Ωστόσο για τις περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Λάρισας που βρίσκονται εκτός περιοχής κάλυψης από το ψηφιακό σήμα, έχουν εγκατασταθεί 39 αναμεταδότες που θα μεταλλάσσουν το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Έτσι για τις περιοχές αυτές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι στιγμής.

Για να αντιληφθεί κανείς αν λαμβάνει ήδη το ψηφιακό σήμα θα πρέπει να διαπιστώσει αν στην οθόνη του εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που παρακολουθεί. Αν συμβαίνει αυτό, τότε έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος αυτόματα μαζί με το ψηφιακό σήμα.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά νέας κεραίας ενώ σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λήψη συνιστάται:

  • να βεβαιωθούν ότι η κεραία τους είναι στραμμένη προς το Χορτιάτη
  • να αποσυνδέσουν τους πολλούς ενδεχομένως ενισχυτές, οι οποίοι μπορεί να «μπουκώνουν» το ψηφιακό σήμα ή
  • να ελέγξουν μήπως η καλωδίωση -ιδίως σε παλιά κτίρια- είναι κατεστραμμένη.

{{{related}}}

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ