Για εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μεγαλύτερων ηλικία φορέων του ιού HIV που προκαλεί του AIDS, θα πρέπει να προετοιμάζεται η Αφρική, αφού τα επόμενα 30 χρόνια υπάρχει κίνδυνος τριπλασιασμού των φορέων συνέπεια της προόδου της ιατρικής και της ευκολότερης πρόσβασης στις θεραπείες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η Αφρική, η ήπειρος με τους περισσότερους νέους ανθρώπους κατέχει το μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης (δεν ξεπερνά τα 60 έτη ζωής), ειδικά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από το AIDS.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV έχουν πλέον καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, κυρίως λόγω της πρόσβασης σε αντιρετροϊκές θεραπείες.

«Το ποσοστό των φορέων που είναι πάνω από 50 χρόνων έχει αυξηθεί πολύ», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Κάμινγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έχει μελετήσει ειδικά τα κρούσματα της νόσου στην Ουγκάντα.

Οι φορείς του ιού που είναι πενήντα ετών και άνω υπολογίζονται στα τρία εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική και μέχρι το 2040 πολύ πιθανόν ο αριθμός τους να φτάσει τα 9,1 εκατομμύρια.

Όμως, το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται, ούτε προβλέπεται από την πολιτική
δημόσιας υγείας που εφαρμόζουν οι χώρες της περιοχής.

Ο Δρ Τζιουζέπε Λιότα από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης επισημαίνει πως πολλοί ασθενείς στην Αφρική αποφασίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να υποβληθούν σε θεραπείες όταν είναι πλέον πολύ άρρωστοι και υποφέρουν και από άλλα προβλήματα, όπως η αναιμία και ο υποσιτισμός.

«Οι ηλικιωμένοι φορείς έχουν ανάγκη από ειδική βοήθεια», επισημαίνει ο Δρ Λιότα, ο οποίος παρακολουθούσε ασθενείς του AIDS στο Μαλάουι στο πλαίσιο προγράμματος ιατρικής βοήθειας της οργάνωσης Σαντ’Εντίτζιο.

Η πολιτική αντιμετώπισης τους AIDS στην Αφρική και τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 15 ως 49 ετών, γιατί σε αυτές τις ηλικίες ο ιός μεταδίδεται γρηγορότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNAIDS, το ποσοστό των ασθενών που έχει πρόσβαση σε θεραπείες έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2009 είχε φτάσει στο 37%, έναντι 2% που ήταν το 2002. Δεδομένου μάλιστα ότι ο ιός HIV μπορεί πλέον να ελεγχθεί φαρμακευτικά, οι επιστήμονες δεν διστάζουν να τον χαρακτηρίσουν ως «χρόνιο νόσημα», όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ