Στην εξιχνίαση της υπόθεσης με την κλοπή αντικειμένων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε η Ασφάλεια Πατρών, καθώς συνελήφθησαν ο «εγκέφαλος» και άλλοι δύο συνεργοί του.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, τρία άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία, τα οποία φέρονται να είχαν στην κατοχή τους αντικείμενο που είχε αφαιρεθεί από το μουσείο και διαπραγματεύονταν την πώλησή του.

Ο 41χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας, μικροπωλητής στο επάγγελμα, ετοιμαζόταν να πουλήσει ένα δαχτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο αρχικά έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχει η τιμή κατέβηκε στα 300.000 ευρώ. Ένας αστυνομικός κατάφερε να πλησιάσει τον δράστη και προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, έκλεισε μαζί του ραντεβού σε ξενοδοχείο της Πάτρας.

Όταν ο αστυνομικός αποκάλυψε την ταυτότητά του, ο δράστης έβγαλε όπλο, αλλά επενέβησαν κι άλλοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο και τον συνέλαβαν μαζί με τους δύο συνεργούς του, ηλικίας 36 και 50 ετών,  οι οποίοι βρίσκονταν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

Ο «εγκέφαλος» της σπείρας υπέδειξε στους αστυνομικούς αγροτική περιοχή στην Ηλεία, όπου και βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο. Μετά την κλοπή οι δράστες είχαν κρύψει στα αντικείμενα σε σάκο και τα έθαψαν στο χωράφι, όπου και ανευρέθησαν.

Κατά πληροφορίες, στη συνέχεια οι συνεργοί του 41χρονου αναζητούσαν υποψήφιο αγοραστή -μάλιστα είχαν κοστολογήσει το σύνολο των αντικειμένων στην τιμή των 4 εκατ. ευρώ. Αξιοποιώντας πληροφορίες, οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους και κατάφεραν να συλλάβουν τον 41χρονο και τους δύο συνεργούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες δεν παραδέχονται την εμπλοκή τους στη ληστεία και αναφέρουν πως το χρυσό δαχτυλίδι του οποίου την πώληση διαπραγματεύονταν τους το είχε δώσει κάποιο τρίτο άτομο που δεν κατονομάζουν.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι από περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και από την Αθήνα, ενώ ερευνάται και η συμμετοχή άλλων δύο ατόμων στην υπόθεση. Κανείς εκ των τριών συλληφθέντων δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές.

Κατά την διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και τα δύο άλλα άτομα.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ την υπόθεση χειρίζεται η Ασφάλεια Πατρών. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ.Δένδια.

Η ληστεία είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου. Δύο άνδρες εισέβαλαν στο μουσείο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα, την οποία μάλιστα έδεσαν σε καρέκλα και φίμωσαν.

Aρχικά, οι δράστες ζήτησαν από τη φύλακα να τους πει πού φυλάσσονταν τα χρυσά στεφάνια. Η φύλακας τους είπε ότι στο μουσείο δεν φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα.

Στη συνέχεια, έσπασαν προθήκες του μουσείου και -σύμφωνα με την αστυνομία- αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι, και εν συνεχεία διέφυγαν.

Συνολικά οι ληστές αφαίρεσαν περίπου 65 με 70 αντικείμενα.

Το περιστατικό στην Ολυμπία είχε φέρει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο «ανοχύρωτα» είναι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, πολλά μουσεία της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ