Σύμφωνα με το CIA World Factbook η Γερμανία έχει ΑΕΠ 3.114 δις δολαρίων και η Ελλάδα 293,9 δις (για το έτος 2011). Με πληθυσμό 81,3 εκατομμύρια για τη Γερμανία και 10,8 εκατομμύρια για την Ελλάδα αυτό μας δίνει μια αναλογία 1 προς 1,41.

Το ΑΕΠ ως όρος περιλαμβάνει την αξία του συνόλου των αγαθών που παρήχθησαν σε μια οικονομία για διάστημα ενός έτους. Αφού λοιπόν οι Γερμανοί παράγουν κατά κεφαλή 40% παραπάνω από τους Έλληνες είναι λογικό να έχουν και μισθούς μεγαλύτερους κατά 40%.

Το ελληνικό ΑΕΠ βέβαια προβλέπεται να μειωθεί και άλλο οπότε η αναλογία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη σε βάρος μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βλέπω δύσκολο να φτάσουμε στο 1 προς 3 εκτός φυσικά αν γυρίσουμε στη δραχμή και μειωθεί η αξία των πάντων.

Θα μπορούσαμε βέβαια να υπολογίσουμε και με άλλους τρόπους τα νούμερα (π.χ. ενεργός πληθυσμός) ωστόσο θεωρώ πως η ανάλυση αυτή είναι επαρκής για να αποκτήσουμε μια αίσθηση της παραγωγικότητας κάθε χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια πηγή το 20% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι πλέον αλλοδαποί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως παράγουν το 20% του πλούτου μας αφού οι εργασίες τους είναι συνήθως πολύ χαμηλόμισθες. Σε κάθε περίπτωση όμως ας θυμόμαστε πως σημαντικό μέρους της ελληνικής παραγωγής γίνεται πλέον από μη ελληνικά χέρια.

Γιώργος Στ. Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος