Νεανική σειρά για το βιβλίο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που παρουσιάζει βιβλία, που ταξιδεύουν τους νέους σ’ όλο τον κόσμο! Άπό 24/11 στην ΕΤ1 στις 16.30.
Δημιουργήθηκε από νέους καλλιτέχνες και απευθύνεται στους εφήβους, που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο.
Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα βραβευμένα βιβλία, που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.
Στα 26 επεισόδια της σειράς προβάλλονται πολλά κλασικά βιβλία, που έχουν διαβαστεί από γονείς και παιδιά και μπορούν να συζητηθούν στην οικογένεια, στις παρέες και στο σχολείο.

Η εκπομπή συνδυάζει με νεανικό και ανάλαφρο ύφος την υπόθεση του βιβλίου, με βασικές πληροφορίες για τόπους, συγγραφείς, εκδότες και εικονογράφους.
Η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο αναμειγνύεται, με τα σκηνικά ευρήματα και τις απόψεις των αναγνωστών.
Η εκπομπή συνοδεύεται από ιδιότυπους διαγωνισμούς, που μπορεί κανείς να παρακολουθεί στη διεύθυνση 80BIBLIA.IME.gr.

Εκεί οι τηλεθεατές καλούνται να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, πάνω σε βιβλία, που έχουν διαβάσει και αν βρουν τη σωστή απάντηση, μπορούν να διαλέξουν ένα βιβλίο – δώρο από τη βιβλιοθήκη του «Ελληνικού Κόσμου».


Τι θα δείτε στο πρώτο επεισόδιο:
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»
Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον τίτλο της εκπομπής, αποτελεί το θέμα του πρώτου επεισοδίου.
Ο Ιούλιος Βερν, ο συγγραφέας που διαβάστηκε από χιλιάδες παιδιά, σε όλες τις εποχές, αποκαλύπτει έναν κόσμο μαγικό και κάνει τους αναγνώστες να ονειρευτούν ταξίδια μακρινά και τολμηρά.
Στην πρώτη εκπομπή ο κεντρικός ήρωας, Φιλέας Φογκ ξεκινά το ταξίδι του για το γύρο του κόσμου, με αντίπαλό του το χρόνο και βάζει ένα στοίχημα με κίνδυνο να χάσει όλη του την περιουσία.
Τον ακολουθεί ο πιστός του υπηρέτης Πασπαρτού και χρησιμοποιώντας όλα τα μεταφορικά μέσα της εποχής αρχίζουν τη μεγάλη περιπέτεια.
Ταξιδεύοντας με ελέφαντες, ατμόπλοια, τρένα περνούν από την Ευρώπη στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική για να καταλήξουν και πάλι στο Λονδίνο νικητές του μεγάλου στοιχήματος.
Κατά το διαγωνισμό της εκπομπής οι τηλεθεατές καλούνται να υπολογίσουν το χρόνο του παγκόσμιου ταξιδιού, παρακολουθώντας τους διαφορετικούς τρόπους ταξιδιού και τα μέσα συγκοινωνίας της εποχής.
Παίζουν: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Σενάριο: Νίκος Πατηνιώτης – Άγγελος Κοβότσος – Ελένη Φιλιούση
Εκπαιδευτική σύμβουλος: Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Έρευνα: Αντιγόνη Βιντιάδη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικό: Ανδρέας Αγγελιδάκης
Μοντάζ – Γραφικά: Κοσμάς Φιλιούσης
Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Φραντζελάς
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάντζαρης