Τα τελευταία χρόνια, εξελίξεις στα αντιδιαβητικά δισκία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2, αλλά κυρίως στις μορφές ινσουλίνης και στον τρόπο χορήγησής της στο σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 και 2, έχουν προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Ακρογωνιαίος λίθος πάντως της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης παραμένει ο συχνός αυτοέλεγχος του σακχάρου αίματος και η συνεχής εκπαίδευση, ώστε η πληροφορία που δίνεται από τη μέτρηση του σακχάρου αίματος να μετατρέπεται σε ουσιαστική γνώση που θα καθοδηγήσει τη λήψη ή αποφυγή τροφής και τη δοσολογία της ινσουλίνης.

Οι νέοι μικροί και γρήγοροι μετρητές σακχάρου (π.χ. FreeStyle Precision, FreeStyle Freedom Lite και FreeStyle Lite) προσφέρονται για μεταφορά ακόμη και στις μικρές γυναικείες τσάντες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού για να δώσουν ένα γρήγορο και έγκυρο αποτέλεσμα. Έτσι, όχι πια με υποθέσεις αλλά με συγκεκριμένες τιμές, ελέγχεται η επάρκεια της χορηγούμενης ινσουλίνης, επιβεβαιώνεται ή όχι κατά πόσο το υποκειμενικό αίσθημα υπογλυκαιμίας, αντιστοιχεί πραγματικά σε χαμηλή τιμή σακχάρου, ώστε να αποφευχθεί άσκοπη υπερκατανάλωση υδατανθράκων/ ζάχαρης που θα επιβαρύνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Επιπλέον, πριν από μια έντονη ή παρατεταμένη σωματική άσκηση, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία, ο αυτοέλεγχος του σακχάρου θα καθοδηγήσει το ποσό των απαραίτητων υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλωθούν για να αποφευχθεί μια υπογλυκαιμία ή θα κατευθύνει την απόφαση προσαρμογής της δόσης της ινσουλίνης. Σε εμπύρετες λοιμώξεις ή άλλες ασυνήθεις καταστάσεις, όπου το άτομο κινδυνεύει να απορρυθμιστεί, ο συχνός αυτοέλεγχος του σακχάρου αίματος θα αποκαλύψει μια σημαντική υπεργλυκαιμία, δηλαδή αύξηση του σακχάρου αίματος, ώστε έγκαιρα να χορηγηθούν διορθωτικές δόσεις ινσουλίνης και να αποφευχθεί βαρύτερη απορρύθμιση, δηλαδή διαβητική κετοοξέωση. Ακόμη και η δυνατότητα της συνεχούς καταγραφής του σακχάρου αίματος από τον υποδόριο ιστό, που υπάρχει στις μέρες μας, δεν αντικαθιστά τον αυτοέλεγχο με συχνές μετρήσεις σακχάρου αίματος, αλλά αντίθετα στηρίζεται στον αυτοέλεγχο αυτό για επιβεβαίωση και ‘καλιμπράρισμα’ των τιμών που δίνει.

Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση και η ευελιξία στις θεραπευτικές αποφάσεις είναι οι στόχοι της σύγχρονης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη, με σκοπό την αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών. Είναι σαφές λοιπόν, ότι αυτοί οι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συχνό αυτοέλεγχο του σακχάρου αίματος και επαρκείς γνώσεις του ατόμου στην προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης ή της απαραίτητης ποσότητας της τροφής, συμβάλλουν ώστε οι τιμές σακχάρου αίματος να διατηρούνται για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται μέσα ή τουλάχιστον πολύ κοντά στα φυσιολογικά όρια. Συνεπώς, καλή γλυκαιμική ρύθμιση σημαίνει και μακρόχρονη ποιότητα ζωής.

health.in.gr