Υπάρχει μια Βρετανική παροιμία που λέει ότι μπορεί να περιμένεις το λεωφορείο για ώρες στη στάση και τελικά  να έρθουν τρία μαζί. Κάπως έτσι έγινε την περασμένη εβδομάδα μιας και η Βρετανική Πρεσβεία συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις μέσα σε δυο μέρες.

Η πρώτη ήταν ένα φόρουμ για την ενιαία ψηφιακή αγορά που διοργανώσαμε στην Πρεσβεία τις απόψεις εκπροσώπων των της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλα και πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που σημειώνουν επιτυχία ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, αξιοποιώντας την παγκόσμια δυναμική της ψηφιακής οικονομίας. Οι παρουσιάσεις των νέων Ελλήνων επιχειρηματιών μας έκαναν όλους να νιώσουμε λίγο πιο αισιόδοξοι στο τέλος της συζήτησης.  Και ποιό ήταν το δίδαγμα;  Πρώτον, ότι η επιχειρηματικότητα είναι ζωνταντή.  Δεύτερον, ότι το άνοιγμα της ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς θα προσφέρει πολλαπλάσιες ευκαιρίες στους Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους επιχειρηματίες και θα συμβάλει σε σημαντική ανάπτυξη. Σε έναν τομέα όπου εξ ορισμού οι επιχειρηματική δραστηριότητα είναι καινούργια, όλοι ωφελούνται από περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς. Όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Κάμερον, αυτός είναι και ένας σημαντικός τομέας στον οποίο η Βρετανία και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν στενά.

Η δεύτερη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το Ίδρυμα της Βουλής  για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό  και αφορούσε κάποιες πτυχές της ιστορίας τως ελληνοβρετανικών σχέσεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Πρεσβεία ήταν σε θέση να παρέχει στην εκδήλωση αυτή την πλήρη υποστήριξή της. Το συνέδριο μελέτησε τρεις βασικούς άξονες των κοινής μας εμπειρίας: τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό, την παιδεία (κυρίως τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη Βρετανία) καθώς και την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής εμπορικής παρουσίας σε βρετανικά λιμάνια και πόλεις.  Και δεν ήταν έκπληξη το συμπέρασμα πως οι δύο χώρες μας αλληλοεπηρεάζονται εδώ και αιώνες, παρόλο που διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί επιστήμοντες που συμμετείχαν, περιέγραψαν πόσο σύνθετες είναι συχνά αυτές επιρροές.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι μια έννοια που συνδέει τις δυο αυτές εκδηλώσεις και που συνοψίζεται εύστοχα στην ελληνική λέξη εξωστρεφεια.  Για αιώνες, οι χώρες και οι λαοί μας σημείωσαν πολλά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους μακρυά από την πατρίδα. Χωρίς αυτά τα επιτεύγματα θα είμασταν πολύ φτωχότεροι – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα χωρίς εξωστρεφεια. Γι ‘αυτό το λόγο και ήταν ιδιαίτερα θετικό το ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο ιστορική μελέτη υψηλού επιπέδου αλλά και τόσο ζωηρό επιχειρηματικό πνεύμα.  Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και τα δύο.

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν