Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα καλά λόγια της Μέρκελ και η «θερμή» υποδοχή κυριαρχούν στα διεθνή μέσα

Τα καλά λόγια της Μέρκελ και η «θερμή» υποδοχή κυριαρχούν στα διεθνή μέσα

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης με αναγνώριση της προόδου που επιτυγχάνει η Αθήνα, χωρίς πάντως κάποιες σημαντικές δεσμεύσεις ως προς το ελληνικό ζήτημα, «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ που κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο. Το ιδιαίτερης συμβολικής αξίας ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου μονοπώλησε την επικαιρότητα διεθνώς με διαρκή κάλυψη τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσους και στους δρόμους όπου φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές κυριάρχησαν στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα μεγάλων μέσων.

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης με αναγνώριση της προόδου που επιτυγχάνει η Αθήνα, χωρίς πάντως κάποιες σημαντικές δεσμεύσεις ως προς το ελληνικό ζήτημα, «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ που κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο. Το ιδιαίτερης συμβολικής αξίας ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου μονοπώλησε την επικαιρότητα διεθνώς με διαρκή κάλυψη τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσους και στους δρόμους όπου φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές κυριάρχησαν στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα μεγάλων μέσων.

Στην πρώτη τους ανάγνωση από την επίσκεψη Μέρκελ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ένα συγκρατημένα θετικό στίγμα. Συνολικά τα ξένα μέσα διακρίνουν ενθάρρυνση και καλά λόγια από την καγκελάριο, αλλά και τη σαφή θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να φτάσει έως το τέλος του δρόμου.

Το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ «έβγαλε τον Αντώνη Σαμαρά και την Ελλάδα από τη διεθνή απομόνωση», σημειώνοντας όμως πως το το πρόβλημα είναι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα «που στηρίζεται στο πελατειακό σύστημα».

Για την Handelsblatt η Μέρκελ κατέδειξε πως για τη Γερμανία δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και χρησιμοποίησε νηφάλια λόγια στο ταξίδι της στην Αθήνα, ενώ για την Die Zeit «σημαντικές δεσμεύσεις δεν υπήρξαν, αλλά η ελληνική κυβέρνηση υποψιάζεται μία ευκαιρία».

Το Spiegel μιλά για την «παρηγοριά» της Μέρκελ, η οποία πιστοποίησε την πρόοδο στην απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πέρα από τα καλά λόγια υπήρξαν και χρήματα, αλλά το ποσό ήταν λίγο, λέει το γερμανικό περιοδικό αναφερόμενο στην περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Υπογραμμίζει, πάντως, το Spiegel πως η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απέναντί της τρεις επιλογές: νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, νέου πακέτου βοήθειας ή συνδυασμός των δύο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Γερμανία έχει περισσότερα να χάσει.

Το πρακτορείο DPA έκανε επίκληση σε έγκυρο διπλωμάτη, ο οποίος εκτίμησε πως δεν ήταν τυχαία η αναφορά της Μέρκελ ότι πήρε μακρύ χρονικό διάστημα στην πρώην Ανατολική Γερμανία να ορθοποδήσει, και με αυτό το παράδειγμα κατέστησε σαφές ότι και η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ακριβώς αυτό που ζητά ο Αντώνης Σαμαράς. Πάντως, εάν θα στηρίξει αυτή τη θέση και τους επόμενους μήνες δεν είναι ξεκάθαρο, σημείωσε το DPA.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάλυψε εκτενώς την επίσκεψη, συνοψίζοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στους εξοργισμένους Έλληνες ότι οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς, και προσέφερε «συμπάθεια, αλλά καμία υπόσχεση για περαιτέρω βοήθεια». Το πρακτορείο σημείωσε, επίσης, πως η Μέρκελ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Βερολίνου να κρατήσει εντός Ευρωζώνης την Ελλάδα.

Για γερμανική επικρότηση της Ελλάδας για την πρόοδο που έχει παρουσιάσει κάνει λόγο το BBC, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη Μέρκελ έρχεται ενώ βρίσκονται προ των πυλών νέες περικοπές ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προς αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Το δίκτυο σημειώνει την αναφορά Μέρκελ ότι η Ελλάδα παραμένει σε «δύσκολο δρόμο», ενώ ο ανταποκριτής του Μαρκ Λόουεν μετέφερε ζωντανά το κλίμα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.

Ιδιαίτερα προβεβλημένη ήταν η επίσκεψη της καγκελαρίου στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας. «Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» γράφει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica, η οποία μαζί με την εφημερίδα La Stampa σημειώνουν τη δήλωσή της ότι ήλθε ως «φίλη και εταίρος». Φωτογραφίες από τα επεισόδια, συμπλοκές και ναζιστικές σημαίες που καίγονται, κυριαρχούν στα ιταλικά μέσα, που υπογραμμίζουν τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη.

«Έλληνες διαδηλωτές στην Μέρκελ: Είμαστε ελεύθερο έθνος». Αυτός είναι ο τίτλος στο σχετικό θέμα στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του CNN, που «ντύνεται» με φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια και τις συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η Μέρκελ εξέφρασε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν εναντίον της θεωρώντας την υπαίτια για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Ενθάρρυνση και καλά λόγια βλέπει στην επίσκεψη Μέρκελ η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επισημαίνοντας ότι η καγκελάριος διαπίστωσε ότι έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα αλλά απομένουν να γίνουν περισσότερα.

Στην «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν στη καγκελάριο Μέρκελ χιλιάδες διαδηλωτές αναφέρεται η Liberation, δίνοντας έμφαση στις αναφορές σε πανό και πλακάτ σε αγκυλωτούς σταυρούς και τους παραλληλισμούς ανάμεσα στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και της σημερινής πολιτικής.

Ταξίδι υπό πίεση ήταν αυτό της Μέρκελ λέει ο Figaro, σημειώνοντας ότι μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα επαναβεβαίωσε την θέληση της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ακόμη ότι Έλληνες αντιμετώπισαν με εχθρότητα την επίσκεψη, καθώς τη θεωρούν «βασική υπεύθυνη για την λιτότητα στην οποία έχουν υποβληθεί».

Δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού επιστήμονα Ντάνιλε Γκέλερ φιλοξενεί το France24, που βλέπει σχολιάζοντας την επίσκεψη ότι η Μέρκελ επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Μέρκελ άλλαξε στάση σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, όπως λέει, αποδίδοντας την αλλαγή στο γεγονός ότι είναι πραγματίστρια. Της πήρε χρόνο, διαπιστώνει, να το κατανοήσει αλλά και η κρίση είναι περίπλοκη, διαπιστώνει εν τέλει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024