Η «ακτή του Αμάλφι» βρίσκεται στην επαρχία του Σαλέρνο, στην νοτιοδυτική Ιταλία, και έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Το 1997 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η περιοχή είναι επίσης διάσημη για την παραγωγή «λιμοντσέλο» (limoncello), του λικέρ που παράγεται από την εξαιρετικής ποιότητας λεμόνια (sfusato amalfitano) που παράγονται εκεί.

Τον 6ο αιώνα το Αλμάφι αποτελούσε σημαντική ναυτική δύναμη και ήταν σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κυρίως στο εμπόριο μεταξιού.

Οι εμπόροι του Αμάλφι εξάλλου ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον χρυσό για την απόκτηση γης, όταν στην υπόλοιπη Ιταλία ως εκείνη την περίοδο υπήρχε ακόμα η ανταλλαγή ειδών ως μέσο συναλλαγής. Λέγεται μάλιστα ότι από το Αμάλφι καταγόταν ο Φλάβιο Τζόγια, εφευρέτης της πυξίδας.

Γύρω στο 1075 πληθυσμός της πόλης τότε έφτανε τους 70.000 κατοίκους, όμως μετά την κατάληψή της από την Πίζα η πόλη περιέπεσε σε παρακμή. Το 1343, μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από τσουνάμι με αποτέλεσμα να περιέλθει οριστικά σε παρακμή.

Στο Αμάλφι δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα, όπου φυλάσσεται μέρος των λείψανων του σε κρύπτη, τα οποία μεταφέρθηκαν το 1210 από την Κωνσταντινούπολη.

Δεκατρείς δήμοι βρίσκονται στην Ακτή του Αμάλφι: Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore,  Praiano, Positano.

Το Φουόρε είναι ονομαστό για το «φιόρδ» του

Η Villa Cimbrone στο Ravello είναι ένα ιστορικό κτίριο του 11ου αιώνα που πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο και οι υπέροχοι κήποι του είναι ανοικτοί για το κοινό. Ο Άγγλος πολιτικός Ernest William Beckett  το αγόρασε στις αρχές του 20ου αιώνα και ξόδεψε μεγάλα ποσά για την αναπαλαίωση και ανακατασκευή του. Σύμφωνα με τη φημολογία της εποχής ο Ernest William Beckett ήταν πατέρας της Violet Trefusis, της Αγγλίδος συγγραφέως η σχέση της οποίας με την Vita Sackville-West περιγράφεται εν μέρει στον «Orlando: A Biography» της Virginia Woolf. Η ίδια η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν εκ των επισκεπτών στη Βίλα, μαζί με άλλα μέλη του περίφημου κύκλου Μπλούμσπερι (Bloomsbury Group). Πολλά άλλα πρόσωπα που έχουν μείνει στην Ιστορία είχε επισκεφτεί τη Βίλα Τσιμπρόνε, όπως οι Winston Churchill, Greta Garbo , T. S. Eliot κ.α.

Το Πραιάνο είναι γνωστό για τον οικισμό Βέτικα Ματζόρε (Vettica Maggiore) που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είναι επίσης γνωστό για το luminaria, το έθιμο των εκατοντάδων αναμμένων κεριών στο Μοναστήρι Σάντα Μαρία α Κάστρο κατά τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Δομίνικου.

Ονομαστό για την ομορφιά του είναι και το Ποζιτάνο. Δημοκρατία του Αμάλφι κατά τον Μεσαίωνα έπεσε σε μαρασμό στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς το 50% του πληθυσμού του μετανάστευσε στην Αυστραλία. Παρέμεινε ένα φτωχό ιταλικό ψαροχώρι μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρις ότου έγινε γνωστό από ένα άρθρο του Τζον Στάινμπεγκ στο περιοδικό Χάρπερς Μπαζάρ τον Μάιο του 1953.

Έκτοτε το Ποζιτάνο απέκτησε μεγάλη φήμη, μετετράπη σε τουριστικό πόλο έλξης και έγινε το σκηνικό σε πολλές ταινίες όπως οι Only You (1994) με την Μαρίζα Τομέι και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Under the Tuscan Sun (2003) με την Ντάιαν Λέιν.

Copyright © Πέννυ Μπροτζάκη