Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Επιδαύρου

Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με αφορμή το αφιέρωμα στο θεσμό, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και θα παρουσιάσει σταδιακά τέσσερα μοναδικά τεκμήρια παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Φεστιβάλ Επιδαύρου. «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο στις 11 Ιουλίου 1954. Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Ροντήρη, τα σκηνικά του Κλεόβουλου Κλώνη, τα κοστούμια του Αντώνη Φωκά, η […]

Με αφορμή το αφιέρωμα στο θεσμό, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και θα παρουσιάσει σταδιακά τέσσερα μοναδικά τεκμήρια παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Φεστιβάλ Επιδαύρου.


«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο στις 11 Ιουλίου 1954.
Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Ροντήρη, τα σκηνικά του Κλεόβουλου Κλώνη, τα κοστούμια του Αντώνη Φωκά, η μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου και η χορογραφία της Λουκίας Σακελλαρίου.
Πρωταγωνιστούσαν ο Αλέκος Αλεξανδράκης (Ιππολύτος), η Έλσα Βεργή (Φαίδρα), η Αθανασία Μουστάκα (Παραμάνα), ο Θάνος Κωτσόπουλος (Θησέας) και η Αλέκα Κατσέλη (Άρτεμις).

Με αφορμή το αφιέρωμα στο θεσμό, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε επίσης και θα παρουσιάσει σταδιακά τέσσερα μοναδικά τεκμήρια παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Μια σημαντική σειρά βιντεοσκοπήσεων από τα Επιδαύρια 1972, έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας μετά από 40 χρόνια. Πρόκειται για βιντεοσκοπήσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το καλοκαίρι του 1972 από το Εθνικό Θέατρο.
Σαράντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της παράστασης, στις 9 Ιουλίου 1972, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Δημήτρη Τερζάκη και η χορογραφία της Μαρίας Χορς. Στο ρόλο της Ηλέκτρας εμφανίζεται η Αντιγόνη Βαλάκου, του Ορέστη ο Πέτρος Φυσσούν, της Κλυταιμνήστρας η Αλέκα Κατσέλη και του Παιδαγωγού ο Νίκος Τζόγιας.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως Ιππόλυτος

Σύντομα, μέσω της ιστοσελίδας του Αρχείου της ΕΡΤ θα είναι διαθέσιμα τρία ακόμα τεκμήρια παραστάσεων από τα Επιδαύρια του 1972.
Πρόκειται για τις τραγωδίες «Αγαμέμνων» και «Ευμενίδες» από την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνικά Κλεόβουλου Κλώνη, κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Στέφανου Βασιλειάδη, χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη, και τη Μαίρη Αρώνη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.
Μία αριστοφανική κωμωδία συμπληρώνει αυτή τη σειρά, η «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Βακαλό, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, χορογραφία Τατιάνας Βαρούτη, με Λυσιστράτη τη Μαίρη Αρώνη και Πρόβουλο, τον Παντελή Ζερβό. Στα μοναδικά αυτά τεκμήρια δεν υπάρχουν τίτλοι αρχής και τέλους, ούτε αλλά στοιχεία που να δηλώνουν για ποιο ακριβώς τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΕΙΡΤ ή της ΥΕΝΕΔ προορίζονταν, καθώς και ποιοι ήταν οι συντελεστές λήψης των παραστάσεων. Είναι φανερό ωστόσο ότι η βιντεοσκόπηση είχε σκοπό την τηλεοπτική προβολή, γίνεται με πολλές κάμερες, έχει κοντινά πλάνα και την ανάλογη μικροφωνική εγκατάσταση.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024