Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος, η οποία σταδιακά αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αποτελεί μια απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και ισχύει για όλες τις χώρες παγκοσμίως, με καταληκτική χρονιά το 2015.

Το μεσοδιάστημα της αλλαγής από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα ονομάζεται ψηφιακή μετάβαση.

Στην Ελλάδα η μετάβαση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2009 και περισσότερο από το 60% του ελληνικού πληθυσμού παρακολουθεί ήδη ψηφιακά.

Μέχρι τις 5 Ιουλίου 2012 είχαν καλυφθεί ήδη μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ρόδος, η Θράκη, η Θεσσαλία, και μεγάλες πόλεις όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

Βασικά χαρακτηριστικά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι:

 • κρυστάλλινη εικόνα και ήχος,
 • εξαιρετικά ποιοτικό σήμα,
 • πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG).

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος ΔΕΝ απαιτείται συνδρομή – η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προσφέρεται δωρεάν.

Ποια είναι η Digea και ποιος ο ρόλος της στη μετάβαση;

Η Digea είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των σταθμών αυτών, καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.

Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας (multiplexing), τόσο στους προαναφερόμενους μετόχους, όσο και σε όποιον άλλον εταίρο νομιμοποιείται να εκπέμπει ψηφιακά και επιθυμεί να επιλέξει τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Η Digea ως ψηφιακός πάροχος δεν έχει εμπορικό σκοπό, καθώς δεν εμπορεύεται αγαθά.

Κύριος προσανατολισμός της είναι η παροχή και υποστήριξη της αναγκαίας τεχνικής υποδομής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην Ελλάδα – άρα με την έννοια αυτή ο ρόλος της μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θεσμικός.

Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που φέρνει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι το παρόν και το μέλλον της τηλεόρασης.
Οι άμεσες δυνατότητες είναι το εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, η άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου χωρίς διακοπές, χιόνια και είδωλα και διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος.

 • Σε κάθε ψηφιακή μετάβαση απελευθερώνεται φάσμα συχνοτήτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (HD),από τη στιγμή που η πολιτεία προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις. Πρόκειται για το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα. Διαβάστε Εκεί που ρέει η TV, αύριο τι θα ρέει;

Η πορεία της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Πόσα σημεία έχουν έως τώρα καλυφθεί;

Με την έναρξη της ψηφιακής μετάβασης τον Σεπτέμβριο του 2009, έως και τις 5 Ιουλίου 2012, την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχουν υποδεχθεί κάτοικοι των περιοχών του Κορινθιακού, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής και των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Ρόδου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Τα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης απολαμβάνουν ήδη περισσότερο από το 60% του ελληνικού πληθυσμού, με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να φθάνει σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές όπως η Ρόδος και η Θράκη, και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα,

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο» καλύπτοντας τον Κορινθιακό Κόλπο
 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο» στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας περιοχές της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας
 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Υμηττός» και «Αίγινα» καλύπτοντας το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, τις Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και τις Νότιες Ακτές της Ευβοίας
 • Το Κέντρο Εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη, καλύπτοντας περιοχές της νοτιοδυτικής Θράκης (νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης, νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης αλλά και βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, και πόλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α.)
 • Το Κέντρο Εκπομπής «MonteSmith» στη Ρόδο, καλύπτοντας περιοχές της βορειοδυτικής πλευράς του Ρόδου και ανατολικά της πόλης
 • Το Κέντρο Εκπομπής «Δοβρούτσι» καλύπτει περιοχές των νομών Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας
 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ακαρνανικά» καλύπτει τις πόλεις του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, τμημάτων των πόλεων Ζακύνθου, της Άρτας, και της Πάργας τμημάτων των Ιονίων νήσων, καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας
 • Το Κέντρο Εκπομπής «Αρόη» καλύπτει τις πόλεις της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και των παράλιων του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος του νομού Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων του νομού Ηλείας.

In.gr Τεχνολογία