Ένας στους οκτώ Έλληνες, ηλικίας 15-65 ετών υποφέρει από κοιλιακό πόνο με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής και η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με θέμα την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Βιάζης, γαστρεντερολόγος, επιμελητής Α’ της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», από την Πανελληνία Επιδημιολογική Έρευνα, που πραγματοποίησε το ΕΛΙΓΑΣΤ, ο κοιλιακός πόνος είναι συχνότερος στις γυναίκες (26%) σε σύγκριση με τους άνδρες (8%).

Η περισσότερο χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική ουσία, για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου όπως ευερέθιστο έντερο, πυλωρόσπασμος, καρδιόσπασμος, επεσήμανε ο Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος, είναι η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη.

Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη, σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Η δραστική ουσία έχει μια μοναδικά στοχευμένη δράση στο πεπτικό σύστημα, η οποία επιτυγχάνει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία σε αυτό, αντί απλώς να τον «κουκουλώνει».

Επιπλέον, η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό, επομένως πρακτικά δρα τοπικά στο πεπτικό σωλήνα μόνο. Οι κλινικές μελέτες αλλά και η πρακτική εμπειρία πολλών ετών επιβεβαιώνουν ότι η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα με το εξειδικευμένο για αυτή την περιοχή φάρμακο έχει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

Τα συμπτώματα του κοιλιακού πόνου, σύμφωνα με τον Γιώργο Καραμανώλη, Λέκτορα Γαστρεντερολογίας (Παν. Αθηνών), είναι ποικίλα και μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους,

Πιο συγκεκριμένα, όταν παρουσιάζεται κοιλιακός πόνος μπορεί:

  • να είναι οξύς, ήπιος, έντονος, να μοιάζει με κράμπα, μονότονος (ή με πολλές άλλες περιγραφές)
  • να είναι σύντομος, να διακυμαίνεται, ή να είναι σταθερός
  • να προκαλεί εμετό
  • να κάνει τον πάσχοντα να θέλει να μείνει ακίνητος, ή ακόμη και να τον κάνει τόσο ανήσυχο που να πηγαινοέρχεται προσπαθώντας να βρει «ακριβώς στην κατάλληλη θέση».

Συμπερασματικά, όπως ανέφεραν τόσο ο Σπήλιος Μανωλακόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας (Παν. Αθηνών) όσο και ο Xρήστος Παπαφράγκος, Γενικός Ιατρός  πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής, ο στομαχικός και κοιλιακός πόνος είναι πολύ συχνά συμπτώματα ( οξύ ή χρόνιο).

Ο γιατρός είναι ο ειδικός που θα κάνει τη διάγνωση με βάση τα χαρακτηριστικά του πόνου, τα συνοδά συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο. Η διάγνωση πολλές φορές είναι μια προκλητική διαδικασία γιατί τα συμπτώματα και τα σημεία είναι άτυπα, οι εξετάσεις δεν είναι πάντα παθολογικές, διάφορες καταστάσεις μπορεί να μιμηθούν η μία την άλλη και τα χαρακτηριστικά του πόνου μπορεί να αλλάζουν με τη πάροδο του χρόνο.

Πάντως, η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση σε οποιαδήποτε αιτία στομαχικού και κοιλιακού πόνου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες.

health.in.gr