Έχοντας περάσει λίγη ώρα από τη λήξη του αγώνα με την Τσεχία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ουσιαστικά αιφνιδιαστήκαμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο. Η πίεση των Τσέχων έδειξε ότι δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και ότι στα πρώτα λεπτά είχαμε σημαντικά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία μας με συνέπεια να δεχτούμε τα δύο γρήγορα γκολ.

Ένα βασικό στοιχείο των πρώτων λεπτών ήταν ότι οι Τσέχοι υποδέχονταν πολύ εύκολα τη μπάλα στα πόδια τους, χωρίς δική μας πίεση και παράλληλα είχαν τον χρόνο για να κάνουν την εύκολη πάσα. Αυτό συνέβη στο 1ο γκολ με τη διαγώνια πάσα του Γίρατσεκ με τον Χολέμπας να χάνει τον παίκτη του, αλλά και στο 2ο με τον Γκέμπρε Σελασιέ που τον έχασε ο Φορτούνης.

Από εκεί και πέρα, μετά το 25′-30′ πήραμε τον έλεγχο, είχαμε την κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε κάποια οργανωμένη ευκαιρία στο πρώτο μέρος, παρά μόνο το γκολ του Φωτάκη που δεν μέτρησε ως οριακό οφ σάιντ και προήλθε από «στημένη» μπάλα.

Στην επανάληψη γίναμε πιο πιεστικοί, ουσιαστικά εξαφανίσαμε οποιαδήποτε απειλή των Τσέχων στην εστία μας, παίξαμε με σύστημα 4-2-3-1 και τον Φορτούνη πίσω από τον Γκέκα, είχαμε ρυθμό σε όλο το 45άλεπτο, αλλά παρά το γκολ που πετύχαμε, μας έλειψαν οι «καθαρές» ευκαιρίες, ακόμα και όταν παίξαμε δύο φορ, τους Μήτρογλου – Γκέκα δεν απειλήσαμε σοβαρά.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι και στα δύο παιχνίδια η Εθνική πληρώνει το κακό αρχικό διάστημα γιατί στη συνολική εικόνα της κόντρα σε Τσέχους και Πολωνούς δεν είχε να ζηλέψει κάτι στο παιχνίδι της, ίσως μάλιστα συνολικά στα δύο 90άλεπτα να ήμασταν και καλύτεροί τους.

Πλέον για να περάσουμε στην επόμενη φάση είναι σημαντικό η Ρωσία να κερδίσει τους Πολωνούς, ώστε να έχουμε σημαντικές ελπίδες, εφόσον στη συνέχεια καταφέρουμε να κερδίσουμε εμείς τους βαθμολογικά αδιάφορους Ρώσους.

Και ένα μικρό σχόλιο που θα ήθελα να κάνω, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανένα παίκτη, πρέπει να σταθώ στην παρουσία του Κυριάκου Παπαδόπουλο, ο οποίος σε αυτά τα δύο ματς μου δείχνει ότι είναι ποδοσφαιριστής που σύντομα θα τον δούμε σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ