Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπογραφή Cartier

Υπογραφή Cartier

H xρυσή Αµερικανίδα κληρονόµος Μπάρµπαρα Χάτον συµπληρώνει το σατέν νυφικό της µε µια σειρά από µαργαριτάρια και διαµαντένια τιάρα. Είναι 20 Ιουνίου του 1933 και σε λίγο θα είναι σύζυγος του γεωργιανής καταγωγής πρίγκιπα Αλέξη Μντιβανί. Ο γάµος θα διαλυθεί σύντοµα. Δεν θα συµβεί όµως το ίδιο µε τον παντοτινό έρωτά της µε τα διαµάντια του Cartier.

Βιβή Μωραΐτου / Photo: Courtesy of Fondation Cartier

Η χρυσή Αµερικανίδα κληρονόµος Μπάρµπαρα Χάτον συµπληρώνει το σατέν νυφικό της µε µια σειρά από µαργαριτάρια και διαµαντένια τιάρα. Είναι 20 Ιουνίου του 1933 και σε λίγο θα είναι σύζυγος του γεωργιανής καταγωγής πρίγκιπα Αλέξη Μντιβανί. Ο γάµος θα διαλυθεί σύντοµα. Δεν θα συµβεί όµως το ίδιο µε τον παντοτινό έρωτά της µε τα διαµάντια του Cartier.
Τον Ιούνιο του 1937 η υπέρκοµψη Γουόλις Σίµσον ποζάρει δίπλα στον αµήχανο και τρελά ερωτευµένο δούκα του Γουίνδσορ. Επιτέλους φορούν στο δεξί παράµεσο βέρες από καλογυαλισµένη πλατίνα, οι οποίες αποδείχτηκε πως άξιζαν περισσότερο απ’ όλα τα αµύθητης αξίας – καλλιτεχνικής και αντικειµενικής – κοµµάτια που εκείνος θα της χάριζε στο κοινό τους µέλλον.
Το βράδυ της 3ης Σεπτεµβρίου του 1951 η πρωθιέρεια του στιλ και πρώην ανταποκρίτρια µόδας του Harper’s Bazaar Ντέιζι Φέλοους µπαίνει στο άρτι ανακαινισµένο Παλάτσο Λάµπια στο Γκραν Κανάλ της Βενετίας. Σκοπός της να καταπλήξει – και πάλι – τα πλήθη στο µασκέ Bal Oriental του εκκεντρικού πολυεκατοµµυριούχου Δον Κάρλος ντε Μπιστεγκί, όπου είναι προσκεκληµένη. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που η εγγονή του Σίνγκερ – ραπτοµηχαναί φοράει το ινδικού στιλ και εκατοντάδων καρατίων Tutti Frutti κολιέ της. Θα το ανασκεύαζε αµέσως µετά το πάρτι που καταγράφηκε ως το πάρτι του αιώνα.
19 Απριλίου 1956. Η µεγαλειώδης τιάρα µε τις τρεις αποσπώµενες πόρπες από διαµάντια και ρουµπίνια που στολίζει το κεφάλι της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό επισκιάζει ακόµα και το αυτοκρατορικό νυφικό της. Ήταν ένα µόνο από τα γαµήλια δώρα που γέµισαν την µπιζουτιέρα της και εγκαινίασαν την πλούσια συλλογή της.
Δεκατρία χρόνια αργότερα, το Νοέµβριο του 1969, στο Scorpion Ball για τα 40ά γενέθλια της Γκρέις στο Μόντε Κάρλο, πέντε σωµατοφύλακες συνοδεύουν στην πρώτη του δηµόσια εµφάνιση το 69,42 καρατίων διαµάντι Cartier – Burton – Taylor πάνω στο στήθος της Ελίζαµπεθ. Ο Μπάρτον της το είχε χαρίσει λίγες µόλις ηµέρες νωρίτερα.
Είναι 1975 και η Λατίνα ντίβα Μαρία Φέλιξ κυκλοφορεί µε µαύρο πλατύγυρο καπέλο, κόκκινη κάπα και το κολιέ της µε τους δυο κροκόδειλους να αστράφτουν στο µεξικάνικο ήλιο. Λίγους µήνες πριν είχε επισκεφθεί την παρισινή µπουτίκ του Cartier για να δώσει την παραγγελία της και να αφήσει προς παρατήρηση δύο ολοζώντανα κροκοδειλάκια σε γυάλα. Η la Dona, όπως την αποκαλούσαν, απαίτησε να κατασκευαστεί το ταχύτερο δυνατό το κόσµηµα – µινιατούρα των δύο ερπετών καθώς τα µοντέλα µεγάλωναν µέρα µε την ηµέρα.
Ευγενείς, πρίγκιπες, τσάροι και µαχαραγιάδες, ντίβες του κινηµατογράφου και εκκεντρικοί jet setters. Η πελατεία του Cartier ήταν ανέκαθεν εξίσου αστραφτερή µε τα κοσµήµατά του. Και κάθε κοµµάτι µε την υπογραφή του ισοδυναµεί µε καπρίτσια και στιγµιότυπα πολλών καρατίων. Διακόσιες εβδομήντα έξι δημιουργίες, η κρεµ ντε λα κρεµ των µπιζού από καταβολής του οίκου συγκεντρώθηκε το 2009 για να διηγηθεί την ιστορία του στην έκθεση Story of… – Memories of Cartier Creations που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο. Οι κροκόδειλοι της la Dona, το κολιέ του Μαχαραγιά της Πατιάλα, ο πάνθηρας της δούκισσας του Γουίνδσορ, που στέκεται σε ένα ζαφείρι Κασµίρ 152,35 καρατίων, έλαµψαν στις προθήκες µαζί µε τα πιο αγαπηµένα κοσµήµατα της Γκρέις του Μονακό. Τον ερχόμενο Απρίλιο το Fondation Cartier θα παρουσίασει στο Παρίσι την έκθεση Cartier, Jeweler of the Arts, με έργα των Alessandro Mendini, David Lynch, Takeshi Kitano και Beatriz Milhazes.

gamos.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024