Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Ο Γ.Παπανδρέου προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα είχε σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα επικρατούσε πανικός και θα υπήρχαν μαζικές αναλήψεις, και σε ευρύτερο πλαίσιο θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Επίσης παρατήρησε ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ και γιαυτό η απόφαση της 17ης Ιουνίου είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, καθώς δεν είναι συνδεδεμένη με το ευρώ (όπως ήταν η Αργεντινή με το δολάριο), αλλά το ευρώ είναι το νόμισμα της χώρας. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές, δεν έχει σημαντική πρωτογενή παραγωγή και ακόμη δεν έχει ικανοποιητικό επίπεδο εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν το κάνουν λόγω ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο λαός πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις εκλογές, ώστε να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.

Στην υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, οι αγορές θα ψάχνουν την επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε την Ευρώπη να λάβει αποφάσεις που θα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ θα παραμείνει ζωντανό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ