Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από την Επιδημιολογική Μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε το 2005 με την υποστήριξη της Colgate.

Στην ερώτηση εάν «έχει επισκεφθεί ποτέ οδοντίατρο και για ποιο λόγο συνήθως τον επισκέπτεται» το 34% δήλωσε ότι πάει στον οδοντίατρό του για προληπτικούς λόγους, το 31,9% λόγω πόνου, το 30,1% για αποκατάσταση, ενώ ένα 4% δήλωσε ότι δεν έχει πάει ποτέ σε οδοντίατρο. Βέβαια τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν εκ πρώτης αναγνώσεως να θεωρηθούν ενθαρρυντικά, αφού ένας στους τρεις φαίνεται να ενδιαφέρεται για την οδοντιατρική πρόληψη.

Η περαιτέρω ανάλυσή τους όμως κατά ηλικιακή ομάδα οδηγεί σε διαφορετικές διαπιστώσεις. Για παράδειγμα ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι επισκέπτονται κατά 46,1% τον οδοντίατρό τους για προληπτικούς λόγους, υπάρχει και ένα ποσοστό 17,6% που τον επισκέπτεται λόγω πόνου, άρα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη. Αντίστοιχα για τους ενήλικες τα ποσοστά είναι 22,7% για πρόληψη και 47,4% λόγω πόνου.  Μάλιστα στην ηλικία των 65-74 η επίσκεψη στον οδοντίατρο για προληπτικούς λόγους δεν είναι ούτε μια στις δέκα. Είναι λοιπόν φανερό ότι κατά κανόνα τα άτομα αυτής της ηλικίας δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση της στοματικής τους υγείας και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της διατήρησης έστω και των λίγων φυσικών τους δοντιών.

health.in.gr