Ομολογουμένως, είναι ένα παλιομοδίτικο γιαγιαδίστικο φυτό, που για έναν περίεργο λόγο είναι πάντα στη μόδα και  κάνει μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά της. Όταν λέμε γιαγιαδίστικο, εννοούμε ότι είναι κλασικό σε κήπους και αυλές χωριών, όπου συνήθως κηπουροί είναι κυριούλες και γιαγιάδες.  Μήπως ήρθε η ώρα να φυτέψεις και συ καμιά ορτανσία;

Είναι πολύ καλή η εποχή για να φυτέψεις μία ορτανσία. Αφού την φυτέψεις, μάθε τι να της προσφέρεις για να την κάνεις ευτυχισμένη. Θα την φυτέψεις σε μέρος δροσερό, με σκιά, ημισκιά ή κάπου, που δε την χτυπάει ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ήλιος. Θα της βάλεις καστανόχωμα ή χώμα για οξύφιλα (πωλούνται σε φυτώρια ή είδη κήπου). Μη φοβάσαι, το χειμώνα δεν παθαίνει τίποτε από το κρύο ούτε από τα χιόνια.

Αν θέλεις ορτανσίες με εκείνο το λατρεμένο μπλε λουλούδι, τότε θα πρέπει το χώμα της να είναι όξινο.
Το όξινο χώμα είναι εύκολο να το πετύχεις αν η ορτανσία σου είναι σε γλάστρα. Γιατί στο έδαφος είναι δύσκολο να επιδράσεις στο χώμα και να το κάνεις όξινο.
Αλλιώς, θα μείνεις με το πιο συνηθισμένο ροζ χρώμα στα άνθη. Για σκούρο ροζ χρώμα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει σε ηπιότερα κλίματα με χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Από τον Οκτώβρη περίπου μέχρι και τον Δεκέμβρη, τα τεράστια φουντωτά λουλούδια της ξεραίνονται. Η ορτανσία θέλει κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα και λίγο πριν πετάξει νέα μάτια.

Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο. Πάρε ένα κλαδευτήρι και κλάδεψέ ό,τι περισσεύει. Κόψε με ένα καθαρό και ακονισμένο κλαδευτήρι στο σημείο ακριβώς πάνω από το πράσινο φυλλαράκι που πάει δειλά δειλά να σκάσει μύτη.
Αυτό καν’ το σε όλα τα κλαδιά που έχουν ξεραμένο λουλούδι.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Ρώτα το Κηπολόγιο

in.gr